De bellyboat hengels van Jordi Rakiman

16/11/2020
De bellyboat hengels van Jordi Rakiman

Het bellyboat vissen is en blijft in opmars. Het is een visserij die neigt naar het vissen met de boot. En ja… met de boot heb je voordelen, maarrr… ook zijn er enkele pluspunten die je hebt vanuit de bellyboat. Jordi Rakiman van Shimano kan er over mee praten. Hij legt uit welke technieken hij toepast en welke hengels hij hier voor gebruikt. 

Door Jordi Rakiman

Degenen die mij kennen weten dat ik een enorm bellyboat fanaat ben. Deze visserij brengt een totaal andere beleving met zich mee. Je zit op een stoeltje met je benen in het water en je bent als het ware één met het water. Stel je daarbij nog eens voor dat je een hele dikke vis aan het drillen bent die langs je benen zwemt… fantastisch!

Je kunt je voorstellen dat de adrenaline dan door je aderen giert…

Op wateren waar je met de boot niet mag/kan komen, ben je met een bellyboat de koning te rijk. Een ander voordeel is dat je enorm wendbaar bent. Je kunt heel secuur alle kleine hoekjes en bodemstructuren uitvissen. Jarenlang heb ik mijzelf voortbewogen met behulp van van mijn benen. Het resultaat op de winderige dagen?

Klaar voor een nieuw avontuur, waarbij diversiteit in technieken centraal staat.

Sterke, gespierde benen en vaak kramp! Gemak dient de mens. Sinds een aantal jaar maak ik gebruik van een elektromotor en dan de Float Plus om precies te zijn. Dit is oprecht een verrijking voor de visserijen die ik doe.

Dit zijn vissen waar je het allemaal voor doet 🙂

Niet alleen omdat ik hierdoor nooit meer kramp heb, maar vooral voor de technieken die ik toepas: pelagisch vissen, verticalen/diagonalen, jiggen, dropshot, Carolina rig, Ned rig, crankbaits, trollen, fireball en bovenal het maken van de nodige kilometers met het verplaatsen van stek naar stek.

 

Ambities

Meerdere technieken en een double hook up was het resultaat 😉

Ik wil mijzelf elke dag verder ontwikkelen en mijn doelstelling is dan ook om een complete roofvisser te zijn die meerdere technieken perfect beheerst. In mijn beleving wil de vis niet altijd een shad die jiggend wordt binnen gevist of een shad die op en neer wordt gepresenteerd.

De kleur of grootte van het kunstaas tunen of omschakelen naar een andere techniek? Ik geloof in dat laatste…

Natuurlijk kun je de kleur of grootte van de shad gaan verwisselen, maar nog potentierijker is mijns inziens het variëren in de technieken. Dit is vaak hetgeen wat niet vangen in wel vangen kan veranderen.

 

Pelagisch

Tja, dit is dé techniek voor het vangen van de grote snoekbaarzen! Op helder water kun je ze overdag op half water een stuk lastiger vangen dan in de avond en nacht. De avond en nachturen zijn voor mij dan ook de momenten dat ik eropuit ga om de grote snoekbaarzen te belagen. De combinatie van een bellyboat, Float Plus Compact+ (voor en achteruit), een Garmin device + ps30 geeft je bijna vangstgarantie op het vangen van deze kastelen.

Het pelagisch vissen op uit de kluiten gewassen kastelen.

Daarnaast is de hengel, reel en lijn ook enorm belangrijk. Zo gebruik ik de Shimano Expride 168MH van 203 cm met een werpvermogen van 10-30 gram. De dril eigenschappen zijn fantastisch. Daarnaast is de blank perfect voor een shad van 20 cm + 50 grams loodkop en heeft ie alsnog genoeg ruggengraat om de haak goed te kunnen zetten. Op deze hengel een Curado 71 HG, bewust die HG versie, zodat ik sneller mijn kunstaas naar boven kan draaien. Qua diameter van het dyneema kies ik voor 13/00.

 

Lekker afwisselen

De schemering, de absolute toptijd voor rovers.

Alles op gevoel, veel werpen en lekker actief de roofvis proberen te vangen. De afwisseling tussen deze technieken maakt het voor mij zo uitdagend. Je weet nooit welke techniek het beste werkt. Het mooie is dat je vanuit de bellyboat met twee hengels kunt vissen. Dit vergroot je kans op het vangen van meer vis. Als ik gericht vis op baars dan neem ik altijd 3 hengels mee.

De bijhengel, dode of blinde hengel… Met name in de winter een succes.

Ik gebruik een jig hengel (Shimano Poison Adrena 276M2 van 229 cm met een werpvermogen van 5-15 gram) die multi-inzetbaar is voor meerdere technieken: verticalen, jiggen, carolina rig en de ned rig. Op mijn blinde hengel (vaak ook bijhengel of dode hengel genoemd) heb ik altijd een dropshot of Carolina montage.

Zo min mogelijk voor verrassingen komen te staan.

Hiervoor gebruik ik graag de Yasei Dropshot Light & Jig van 210 cm met een werpvermogen van 5-18 gram. Ga ik gericht op snoekbaars met deze technieken dan mogen de hengels allemaal wat zwaarder uitvallen. Daar kom ik in een ander artikel op terug.

 

Crankbaits

Altijd weer een heerlijk moment, de release.

Wanneer de roofvis ondiep ligt en je aanbeten wilt uitlokken, dan kan het enorm effectief zijn om crankbaits te gebruiken. Ook op de momenten wanneer de vis niet actief is, kan zo’n hardbait toch het verschil maken. Op de rivier(plassen) kun je heel mooi richting de kantjes werpen om de ondieptes af te vissen. Deze techniek heeft al meerdere mooie dikke vissen opgeleverd. Voor mij is de Yasei Crankbait van 220 cm met een werpvermogen van 8-24 gram ideaal gebleken. Kies een niet te dunne gevlochten lijn, met 16/00 kun je in principe prima aan de slag.

Crankbaits hebben aan populariteit gewonnen en terecht. Soms kunnen ze echt de trigger zijn…

De combinatie van het vissen vanuit de bellyboat, het één zijn met het water, het variëren van de technieken en de manier van binnenvissen én het kiezen van het juiste materiaal, bepaalt voor mij de ‘veelzijdigheid van het bellyboat vissen’. Succes en misschien tot ziens op of langs het water 😉

 

Wil jij meer informatie en toffe video’s zien van Jordi, klik HIER