De ultieme stek voor grote baars – Jens de Goffau

02/07/2019
De ultieme stek voor grote baars – Jens de Goffau

Het meest belangrijke van een vissessie is de stek. Zit er geen baars, dan kun je alles uit de kast halen, je zult bot vangen. Roofvisser Jens de Goffau komt met 5 aandachtspunten voor de ideale baars stek. Voor jou nu de kunst om een hotspot te vinden met deze 5 elementen 🙂

Door Jens de Goffau

 


PUNT 1>  Structuur

Baars is een vis die zich graag ophoudt op plekken waar structuur is. Als je bijvoorbeeld op een groot kanaal vist en je niet weet waar je moet beginnen dan kun je het best op zoek gaan naar veranderingen in het water.

Een worpje straks langs de brugpijler leverde deze prachtige 40’er op.

Alleen al een simpele brug kan vaak voor verrassingen zorgen. De vis ligt graag in de schaduw onder de brug of in de buurt van de brugpijlers. Ook damwanden zijn vaak erg goede plekken. De roofvis kan hier de prooivis goed in het nauw drijven, dus sla zulke plekken nooit over.


PUNT 2>  Mosselen

Sta niet raar te kijken als er vanaf die harde mossel rand opeens een snoekbaars op de shad knalt.

Mosselen op de stek is altijd goed. De mosselen zorgen voor voedsel voor aasvissen en daar komt de roofvis uiteraard op af. Dus als je af en toe mosselen haakt met je kunstaas dan weet je dat je op de goede plek vist. Je kunt het vaak al herkennen als je bijvoorbeeld met een loodkopje strak tegen de bodem vist en je voelt hem ‘stuiteren’ over de bodem…


PUNT 3>  Helder (diep) water

Nog een voordeel van helder water. De baarzen zijn fantastisch gekleurd!

De baars is een echte zichtjager en is dus graag op plekken waar het water helder is. Hier kan hij zijn zicht het beste gebruiken voor het vangen van aasvis (of kunstaas). Voor grote baars is het niet alleen belangrijk dat het water helder is, maar dat de stek ook aan groot en diep water grenst. Overigens kun je op troebel water ook grote baars verwachten, maar is het gericht vangen ervan een stuk lastiger.


PUNT 4>  Planten

Als je op helder water vist krijg je in het voorjaar en zeker in de zomer veel plantengroei in het water. Vaak groeien de planten net op de talud rand. Het kan behoorlijk irritant zijn om na elke worp weer die halve groentetuin van je kunstaas te trekken, maar de baarzen liggen vaak wel in de buurt van die groene stengels.

Deze baars wist ik net voor de planten te haken.

In de zomer kunnen hardbaits soms nog beter werken dan softbaits.

Meestal net achter de planten op het talud. Werp op zo’n stek je kunstaas er maar eens voorbij, vis hem snel terug, maar laat hem voor die planten nog naar de bodem dwarrelen. Gaat je vis opleveren!


PUNT 5>  Aasvis

Waar aasvis is is ook roofvis. Zoek die scholen aasvis op. Vaak zie je op bepaalde stekken telkens visjes springen. Maar soms zie je ook hele scholen zwemmen. In de buurt van die scholen moet je zijn en je kunstaas op de juiste manier presenteren.

De baars spuugde het aasvisje tijdens de dril uit. Toevallig was de shad ongeveer net zo groot… 😉

Match the hatch. Hoe meer jij de aasvis kunt nabootsen, des te beter.

Je kunt kijken naar de grote van de aasvisjes en daar je shad op aanpassen. Bijna succes gegarandeerd. Let ook op de luchtmacht ;-). Met name visdiefjes (sternen) zie je maar wat vaak in het water duik voor kleine visjes. Goede kans dat van onderaf baars ze opjaagt.

In de zomer liggen de baarzen wat meer verspreid, maar met deze tips van Jens heb jij al snel ook zo’n knapperd in je handen 😉


Thanks Jens! Vind jij een stek met eigenschappen, goed je hengel vasthouden 😉 Baars kan niet ver zijn.