Dit moet je weten als je begint met de LiveScope!

17/02/2024
Dit moet je weten als je begint met de LiveScope!

Wanneer we kijken naar fishfinders zijn er tal van opties en de gaafste functies. Zo heeft Garmin bijvoorbeeld de LiveScope, een mega tof systeem waarmee er een wereld voor je open gaat. Maar wat kun je er allemaal mee? In dit artikel beschrijft Joost Spraakman zijn eerste indrukken van zijn Garmin LiveScope.

 

Door Joost Spraakman – Wanneer je pelagisch wilt vissen en dan bedoel ik ook echt ‘sharpshooten’, dan heb je het liefst een fishfinder met liveview nodig. Zonder kan wel, maar dan wordt het wel heel erg lastig, zeker met de dressuur van tegenwoordig. Ikzelf heb gekozen voor de Garmin 102sv Ultra met een LVS32transducer. Prijzig? Jazeker, maar dan heb je ook wat. Ik ga jullie in dit artikel de basis uitleggen wat je hiervoor nodig hebt en hoe je deze fishfinder kunt bedienen.

 

Het scherm

Wat heb je zoal nodig om pelagisch te kunnen vissen? We beginnen bij het scherm. Garmin heeft fishfinders in diverse maten beschikbaar van 6 inch tot 12 inch. Ik heb zelf een 10 inch groot scherm die haarscherp beeld levert en daarnaast is voorzien van een supersnelle processor.

De Echomap Ultra 10″  is een perfect instapmodel als je met een LiveScope wilt beginnen.

Zo’n snelle processor zorgt ervoor dat je prachtige live beelden onder en rondom je boot kunt bekijken. Het scherm monteer je op een speciaal op maat gemaakte beugel die bij je pakket wordt meegeleverd. Om het scherm te kunnen voorzien van livebeelden heb je een zogenaamde black box nodig. Dit wordt ook wel de sonarmodule genoemd. Om het scherm optimaal te kunnen gebruiken heb ik twee transducers op de boot geïnstalleerd namelijk de GT56 en de LVS32.

De LVS32 transducer is verantwoordelijk voor het mooie LiveScope beeld.

De GT56 is de ‘standaard’ transducer. Deze transducer zorgt ervoor dat je prachtige beelden onder water op je scherm te zien krijgt. De GT56 is voorzien van GPS, DownVü om recht naar beneden te scannen, SideVü om naar de zijkant te kijken en de traditionele 2D sonar. Alle details onderwater worden weergegeven. Van groepen baarzen tot gezonken boten en van boomstronken tot kleine aasvis.

Met de GT56 transducer krijg je ook haarfijn beeld, check even dit gezonken bootje op de SideVü!

 

Wat heb je nog meer nodig?

Een LVS32 transducer zorgt ervoor dat je pelagisch kunt gaan vissen. Dit is namelijk het puzzelstukje om live beelden uit te kunnen lezen, ook wel LiveScope genoemd. Met deze LiveScope is het niet alleen de pelagische visserij wat met deze fishfinder lonkt, ook het aanwerpen van dikke vissen is mogelijk door de haarscherpe beelden en de afstandsbepaling op het beeld. Om de LVS32 te kunnen installeren, heb je wel een stevige transducerstang nodig. Belangrijk is wel dat je je LiveScope kunt bewegen. Hierdoor heb je een stang met een handvat nodig. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een transducer set van het merk KED.

De transducerstang van het merk KED is perfect voor de LiveScope.

Een zeer belangrijk onderdeel van deze set is je stroomtoevoer. Je wilt natuurlijk niet na een paar uurtjes vissen zonder stroom zitten. Maar welke accu heb ik hier nu voor nodig? Goedkoop is duurkoop naar mijn mening. Zorg ervoor dat je een accu aanschaft die lang en genoeg stroom levert. Vooral met dit soort systemen kan een verkeerde accu voor een verkeerde afloop zorgen. Om een dagje te kunnen vissen, raad ik je wel minimaal een lithium accu van 50Ah en 12 volt aan. Dit omdat deze veel langer mee gaat en simpelweg meer power biedt.

Live beeld van hoe het er onder water aan toe gaat. Het is bijna vissen in de toekomst…

Om het systeem van de nieuwste updates te kunnen voorzien, heb je een Garmin account en de Garmin Active Captain app nodig. Check wel met regelmaat of je het systeem moet updaten. In principe is het een plug & play systeem. Gelukkig maar, want zo handig ben ik niet 😉. Je selecteert de taal naar keuze en je kunt direct het water op. Doordat de Ultra is voorzien van een touchscreen kun je alles simpel bedienen, zelfs als de regendruppels er nog opzitten. Perfect voor de diehard visser. In het beginscherm zie je diverse opties van kaartplotter tot LiveScope, van internetinstellingen tot sonarinstellingen.

Je hebt ruim keuze uit verschillende kleuren. FOTO: Garmin Fishing CZ

Om je instellingen zo persoonlijk mogelijk te kunnen maken, biedt Garmin je een pallet aan kleuropties aan. Natuurlijk biedt Garmin je ook de mogelijkheid tot het installeren van waterkaarten. Je kunt Navionics installeren, maar Garmin heeft ook zelf kaarten die je online kunt kopen. Een nieuwe toffe feature is dat je zelf je eigen waterkaarten kunt maken. Simpel? Jazeker, je gaat naar je instellingen, je kiest voor de optie “waterkaarten maken’’ en varen maar.

Makkelijk kaarten installeren en perfect samenwerken met je Navionics app en Garmin Active Captain app!

Het systeem weet precies waar je vaart, hoe diep het is en wat voor structuren er onder water te zien zijn. Terwijl je aan het varen bent, slaat het systeem alles op. Doordat je systeem alles opslaat, kun je bij de volgende vissessie precies weten waar de belangrijke hotspots zich bevinden.

Je kunt je transducer ook zo zetten dat hij naar voren wijst. FOTO: Garmin Fishing CZ.

Je transducer kun je zoals ik eerder verteld heb kantelen. Je kunt ervoor zorgen dat je LiveScope recht naar beneden kijkt, maar ook recht vooruit. Vooral dat laatste is ideaal voor het aanwerpen. Je kunt zelf instellen hoever je vooruit wilt kijken. Zo zet ik de afstand om een vis aan te kunnen werpen bijvoorbeeld op maximaal 18 meter. 

 

De technologie ontwikkelt zich mega snel en hier kunnen wij als vissers zeker ons voordeel mee doen! Heb je nog vragen, stel ze gerust aan Joost. Klik HIER