“Ik stel mijzelf geen doelen, ben geen specimen hunter, en geniet van iedere vangst” – Dit was het seizoen van Thijs van der Sanden

23/05/2024
“Ik stel mijzelf geen doelen, ben geen specimen hunter, en geniet van iedere vangst” – Dit was het seizoen van Thijs van der Sanden

Het seizoen 2023-2024 is ten einde. Tijd om terug te blikken op een bewogen seizoen. Lees in deze serie over de hoogte- en dieptepunten van verschillende vissers in het seizoen ’23-’24. Dit keer de beurt aan de hoogtepunten van Thijs van der Sanden!

Seizoen 2024/25 staat weer voor de deur, en als ik dit typ zit ik lekker in de tuin met heerlijk weer. Hopelijk blijft het niet te lang zo, geef mij maar lekker 18-20 graden en wat wind straks met de opening. Seizoen 2023/24 was wederom een fantastisch seizoen voor mij.

Genieten van elke vangst! Of gaat een brasem te ver?

Waar baseer ik dat dan op? Niet puur op vangsten van veel en grote vissen… Nee, op de prachtige tijden op en aan het water, waarbij ik van iedere seconde geniet van het vissen, samen met een goede vismaat. Klinkt cliché, maar het is wel zo. Ik stel mijzelf geen doelen, ben geen specimen hunter, en geniet van iedere vangst. Uiteindelijk schuift er altijd wel een grotere vis voorbij gedurende het seizoen.

Een heerlijke start

Geniet ik dan niet meer van een grote snoek dan van een kleine snoek? Uiteraard, de adrenaline is altijd on-top als er zo’n rivierbuffel naast de boot ligt, gereed om nog een spurt naar beneden te maken terwijl ik, of mijn vismaat, haar wil landen. Maar ik kan net zo goed genieten van een prachtige poldersnoek die even mijn kunstaas voor de kant komt weg graaien.

Zo’n grote geeft toch wel een echte kick.

Zoals ieder jaar begon ik mijn seizoen op de rivier, daar waar ik mijn “snoek carrière” ben begonnen, en waar mijn hart en dat van mijn vismaten ligt. Iedere worp kan er een vis op knallen, het zij een snoek, snoekbaars of iets anders. De wispelturigheid van de stromende rivier is machtig mooi, en fantastisch als je op een dag de code kunt kraken, om de volgende keer de plank volledig mis te slaan.
De eerste sessies waren fantastisch, de weergoden zaten mee, en we vingen lekker vis. Harde aanbeten, aanbeten voor de boot of direct bij het landen van het kunstaas bij de stenen, we konden ultiem genieten van de eerste maanden.

We vingen ze zelfs op topwaters!

Neem daarbij een aantal mooie aanbeten op snoek topwaters die het plaatje compleet maakten. Toen daar eenmaal de zomer aankwam werd het grotere kunstaas ingeruild voor kleiner kunstaas en hebben we ons vermaakt met baarzen en roofblei op topwaters.

Als het voor snoek te warm is, zijn roofbleien en baarzen ook leuk om te vangen.

Heerlijk om zo die zomermaanden door te komen, waarbij we erg vroeg op het water waren, maar er voor ons doen ook weer vroeg af waren, weg van de zon en de recreatievaart die er soms echt niets van snappen. En op dagen dat het echt te warm was, bleef de boot in de garage en genoten we met het gezin van het lekkere weer.

 

Het najaarsoffensief

Rond september begon het te kriebelen, de temperaturen waren wat beter en langzaam maar zeker konden we ons gaan klaarmaken voor het najaarsoffensief. Gedeeltelijk nog op de rivier zolang de aasvissen er nog waren, aan de andere kant de Delta in, de grotere rivieren / meren, daar waar je af en toe eens tegen een hele mooie vis aan kunt lopen. Laat staan de combinatie van allerlei soorten rovers die graag een stuk kunstaas aanvallen.

Zolang de aasvis er is, kun je op de rivieren goed snoek vangen.

Zo had ik in september mijn Engelse collega Ian een paar dagen in de boot. Hij komt vaak met een gezelschap deze kant op rond september, in de hoop op een dikke bak. Die kans is altijd aanwezig, maar geen garantie. We hebben toen drie fantastische dagen gevist, waarbij er voor mij inderdaad een bak is uitgekomen. Ook heeft Ian zijn eerste roofblei weten te vangen, wat voor hem de vangst van zijn vakantie was.

Het werken in de hengelsport is ontzettend tof.

Zoals jullie wellicht weten, ben ik ook werkzaam in de hengelsport. Dat betekende dat ik voor mijn werk afgelopen oktober weer op reis mocht naar Azië om te netwerken, fabrikanten te ontmoeten en nieuwe producten uit te rollen. Dit is een fantastisch aspect van mijn baan, bezig zijn met het team, winkeliers en vissers over nieuwe producten. Zo zijn er afgelopen oktober weer talloze projecten gestart en ik verwacht wel wat leuke producten de komende tijd.

De Sweet Meat hebben we een tijdje geleden uitgebracht en we verwachten de komende tijd nog meer!

 

Lekker variëren in visserij

Terug in Nederland werden deze ideeën etc. natuurlijk besproken op de boot, en samen al brainstormend zijn er mooie besluiten genomen. Het was inmiddels alweer eind oktober / midden november, en het vissen bleef lekker doorlopen. Maar rond die tijd begint er, sinds een paar jaar, een andere visserij te kriebelen, namelijk het twitchen op baars. Stilletjes aan werden de twitchbaits weer opgezocht, de hengels daarvoor gereed gemaakt, en zodra het weer het toe liet, begonnen we dat weer eens te proberen. Het was even zoeken naar de juiste plekken en tijden, maar ook die visserij liep vrijwel vanaf de start weer goed door.

Twitchbaits zijn niet alleen goed voor baars!

Afhankelijk van de vismaat van de visdag wisselden de visserijen zich de laatste maanden van het seizoen af. Diep in mijn hart ben ik natuurlijk een snoekvisser, en dat werd ook weer wat meer gedaan op de meren, vooral richting eind februari / begin maart. Het was in die periode dat Jeroen, één van mijn vismaten, een van de mooiste snoeken ooit ving met een jerkbait. Daarbij werd er ook meer vanaf de kant gevist, en ook hier heb ik een fantastische dag meegemaakt met cameraman Bo erbij, waarbij de vis lekker los was, en Sijmen en mij trakteerden op harde aanbeten. Klik HIER voor de video!

Succesvolle dagen in de polders!

Stilletjes aan kwam het seizoen tot een einde, en vrijwel één van mijn laatste dagen was met Roofmeister. Een dag die moeilijk begon, maar triomfantelijk eindigde. Meesterlijke aanbeten op jerkbaits op het ondiepe, waarbij ik helaas net die ene big mama niet kon vangen. Tot vier keer toe kwam ze achter mijn jerkbait aan, maar ze rook onraad of het waren paai perikelen. Achteraf bleek het een waanzinnige dag te zijn geweest, waarvan Bo een geweldige film heeft gemaakt! Klik HIER voor de video!

De Fat Dizzy was echt een toppertje in de polder.

Hengelsport wedstrijden spelen in mijn visserij geen rol. Ik heb geen greintje competitiedrang in me om daarin mee te kunnen dingen naar de prijzen. Dat zorgt ervoor dat ik lekker mijn tijd kan indelen op wateren waar ik graag kom. Geen druk, geen stress, gewoon lekker vissen en genieten! Laten we met zijn allen zuinig zijn op onze hobby, de vangsten met respect behandelen en geen rotzooi achterlaten in onze natuur.

“Ik kan mij toch echt geen leven voorstellen zonder de hengelsport”

Afgelopen jaar is gebleken dat onder andere de PvdD aan de hengelsport wil tornen, maar ik kan mij toch echt geen leven voorstellen zonder de hengelsport, zowel privé als zakelijk.  Seizoen ’24- ’25 is voor de eerste maanden al ingedeeld, de start is weer op de rivier, smijten met jerkbaits en spinnerbaits, in de hoop op de eerste aanbeten van het seizoen!

 

Eerdere hoogte- en dieptepunten:

Gerben Jorritsma.

Robin van den Top.

Michiel Vlaar.

Joris Nieuwenhoff.

Rick Habermehl.

Sophie Neitzel.