Terminal tackle allesbepalend bij vissen op XXL snoek

12/10/2021
Terminal tackle allesbepalend bij vissen op XXL snoek

De transitie periode van zomer naar herfst is in volle gang en dus moet er weer gehamsterd worden door de snoeken. Qua hamsteren merk ik er onder water nog maar weinig van, zoals alles dit jaar is de onderwaterhuishouding met een paar weken vertraagd, maar het grote vreetfestijn kan niet lang meer uitblijven. En dus dé tijd om het grote kunstaas weer van stal te halen. 

Door Christian Drost

XXL dat was het me wel! De eerste maand van het roofvisseizoen vlogen de 120’ers me letterlijk en figuurlijk om de oren. Dagen met meerdere 120+ waren geen uitzondering, en dat was niet het enige. Nee, daaronder deden de snoeken vrolijk mee. De zomer was dus echt weer een toptijd voor Snoek, waarin vele mooie vissen zijn gevangen. Zoals elk jaar na de gesloten tijd is de vis helemaal los, mits je op het juiste moment op de juiste plaats belandt…

Grote snoeken vragen het uiterste van je materiaal en de end tackle vormt daar geen uitzondering op.

Deze tijd van het jaar is ook zo’n periode die garant staat voor mooie vis. De herfst en winter zijn gewoon prime time voor het vissen met grote softbaits.  Als het over grote softbaits gaat, dan breek je zo langzamerhand de benen over het extreem ruime aanbod. Toch steken steeds weer een aantal merken er met kop en schouders bovenuit, en het is dan ook telkens weer de kunst om juist die te vinden.

Het is weer tijd voor grote lappen rubber en niet in het minst bijzondere aandacht voor goede haken, dreggen en verbindingen.

Zelf ben ik al jaren een groot fan van Eastfield Lures. Dit Zweedse merk produceert softbaits van ongevernaarde kwaliteit. Eastfield staat bekend om kwaliteit en dat vind je terug in alles. De kwaliteit van het rubber, de afwerking in de meest uiteenlopende kleuren, daar kan je als visser alleen maar blij van worden. Graag zou ik de Viper 40 cm, Tomcat 35 cm en de Wingman Curly XL 30 cm toe willen lichten. Natuurlijk vissen we op snoek en niet op voorntjes, dus bij kunstaas als dit is een topkwaliteit rig gewoon een must!

De Viper, groot rubber waarbij je goed kunt voorkomen dat de vis het gewicht van het kunstaas gebruikt om zich los te schudden.

Neem nu de  Viper van 40 cm. Deze softbait is GROOT. Met groot bedoel ik dan ook heel groot. 40 cm, dat is nogal wat en natuurlijk vang je daar ook groot mee. Echter, vang je er soms ook klein mee en een kleine snoek kan in blinde razernij dan zomaar je kunstaas dwars doormidden bijten. Daarom heb ik voor het riggen van de Viper 40 een speciale release rig gemaakt. Nu zijn er tal van manieren waarop je deze kunt riggen, maar deze is van de allerhoogste kwaliteit, en zorgt ervoor dat, wanneer je een aanbeet krijgt, de vis niet het gewicht van de softbait (620 gram) kan gebruiken om zich los te zwemmen.

Dit slag vissen zorgen voor korte krachtsexplosies op de vierkante mm en dan mag geen splitring, dreg, speld of wat dan ook bezwijken.

Voor het riggen van de Viper 40 cm heb ik de componenten gebruikt van de firma Pikecraft Fishing, die naast The System (klik HIER) ook tal van andere terminal tackle levert. Ik heb gekozen voor een triple swivel, en daar dan direct 3 van gebruikt. Hiermee kun je eindeloos variëren wat betreft rigs. Het grote voordeel is dat het meteen heavy duty is en het hele handeltje is in balans. Het heeft geen zin om op een softbait van dergelijk formaat kleine onderlijntjes te gaan monteren dus hierbij alleen de hoogste kwaliteit.

Triple swivels voor maximale bewegingsvrijheid.

De Viper 40 komt standaard met een ‘intern harnas’ waaraan je zo dreggen zou kunnen hangen. Echter, heb ik gekozen om dit vooral niet te doen, om zo ook de levensduur te vergroten van de softbait. Op de foto’s kun je zien dat het geheel er super professioneel uitziet, maar ook nog eens heel innovatief.

Een rig als deze staat garant voor vele uren visplezier als het gaat om het haken van de grootste vissen. Ik heb gekozen voor de Triple Super-rings van Wolverine Tackle uit de USA, en deze produceert driedubbele splitringen van rvs die never nooit niet zullen losgaan. Omdat ik de maten 4 en 6 gebruik kan ik zo ook de lengte van de gehele rig makkelijk bepalen. Ook heb ik 2 AFW Ball bearing swivels gebruikt, om zo wanneer een Snoek aanbijt een geheel flexibele rig te bieden die alle kanten op kan draaien. De Pikecraft Fishing softbait pins spreken voor zich.

De Spear-21UVO 5/0 dreggen van BKK, een super grote haakbocht, enorm sterk, en daarnaast ook griezelig scherp.

Natuurlijk mogen de dreggen van BKK ook niet ontbreken! Want daar komen we nu bij het belangrijkste punt van het riggen van een XXXXXL softbait als deze, welke dreggen zet je eraan en ook waarom? Ik heb gekozen voor de Spear-21UVO 5/0 dreggen van BKK. Deze komen in 2022 gloednieuw op de markt, nog even geduld hebben dus… Deze UV dreggen van BKK hebben een super grote haakbocht, zijn enorm sterk, en daarnaast ook griezelig scherp.  Met deze UV dreggen creëer je toch een soort van mikpunt voor de snoek, en zeg nou zelf, het ziet er toch ook fantastisch uit.

Ik gebruik voor het vissen met softbaits, of dat nu werpen of slepend vissen is tegenwoordig de nieuwe Abu Garcia Svartzonker Classic Motoroil Series hengel. Deze uitvoering in de ‘Heavy Lure’ heeft de juiste parabool, maar ook een gevoelige top om softbaits perfect te sturen tijdens het binnenvissen. 

Het is altijd de vraag wat voor soort dreggen je moet gebruiken bij zo’n grote softbait als de Viper 40 cm, maar ik ben al jaren fan van het gebruik van 5/0 dreggen. Nu vallen de 5/0 dreggen van BKK groter uit dan andere merken, dus deze kun je vergelijken met een 7/0. Natuurlijk kun je op een softbait als deze ook kleinere dreggen gebruiken, of zelfs meerdere kleinere, maar dat heeft niet mijn voorkeur. Het is een brede softbait dus je hebt dreggen nodig met een brede bocht.

 

Iets kleiner

Een kleinere softbait uit de familie van Eastfield is de Tomcat en wel de 35 cm uitvoering. Deze softbait die het profiel heeft van een haring, is een van mijn persoonlijke favorieten. De softbait is namelijk heel flexibel, en door zijn grote staart beweegt hij heel mooi door het water. De Tomcat weegt 225 gram en is daarmee dus gewoon met de meeste roofvishengels te werpen.

Bruikbaar voor de meeste snoekhengels, de Tomcat shad.

De Tomcat  is niet zo dik gebouwd als de rest van de softbaits die in dit artikel beschreven staan. Dit kunstaas heeft een V-vormige body waardoor hij zeer natuurlijk door het water beweegt. Omdat dit een softbait van groot formaat is, heb ik hier ook weer gekozen voor een topkwaliteit rig systeem. In dit geval weer de triple swivel flex rig van Pikecraft Fishing. Ik heb drie flex rigs gebruikt, en deze aan elkaar verbonden met ook weer de Wolverine Tackle Super-ringen.

Voorzien van het uiterste ingenieuze The System van Pikecraft.

Desgewenst kun je met The System de shad in een handomdraai verzwaren of stabiliseren.

Ik heb hier gekozen voor een kleiner formaat splitringen, in maat 4, en deze sluiten heel mooi aan onder de dunne body van de Tomcat. Natuurlijk is deze voorzien van The System, waarmee het wisselen van stinger systemen kinderspel is. The Flex rig van Pikecraft Fishing kan dus op de Tomcat gebruikt worden; omdat aan het begin van alle stinger rigs die geschikt zijn voor The System een oval splitring zit, kun je het hele handeltje ook gemakkelijk wisselen.

Pins om de takel goed tegen de shad te drukken.

Als dreggen heb ik gekozen voor een combi. De BKK Hooks Spear-21 5/0 voor, en een Spear-21UVO 4/0 achter. Het zijn de kleine details die het ‘m doen, en natuurlijk kun je ook voor 2 UV dreggen kiezen, maar ik vond de highlight die dit systeem weergeeft persoonlijk het mooist. Omdat de Tomcat een lange softbait is, heb ik 3 Stinger XL pins gebruikt, overigens ook van Pikecraft en deze houden de rig mooi tegen de body, zodat bij een aanbeet direct de haak gezet kan worden!

 

De kleinste

Last but not least de Wingman Curly XL. Deze softbait van 30 cm is de kleinste van het stel, maar met 155 gram toch nog een redelijke hap rubber. De Wingman is allround inzetbaar en je kunt hem op allerlei manieren binnenvissen. Hij doet een beetje denken aan een hardbait, je kunt hem gewoon monotoom binnenvissen, maar wanneer je bewegingen met je hengel maakt, versnellend en jerkend, dan krijgt de Wingman een hele mooie wiebel.

Natuurlijk draagt ook een shallow screw rig als The System hieraan bij. Deze softbait heb ik dan ook met het originele Pikecraft systeem uitgerust. The Stinger, welke d.m.v. een oval splitring over het oog van The System valt, en daaronder leader materiaal van American Fishing Wire. Deze 175lb Shark Leader cable, waar ik overigens ook gewone onderlijnen mee maak, kan ontelbare keren geknikt, getwist, en mishandeld worden door de snoek, zonder dat deze kinkt.

Nog iets wat The System van Pikecraft uniek maakt, met het langgerekte bevestigingsoog zorg je voor een attractieve, wiebelende waggel in de shad.

Op de foto heb ik tweemaal gebruik gemaakt van sleeves, maar ik raad eigenlijk 3 aan.  2 keer kan, mits je het met geweld aanknijpt. Ook hier weer de dreggen van BKK Hooks. Ik heb gekozen voor de Spear-21UVO in 3/0. Een zeer flitsend geheel als je ’t mij vraagt. Wanneer je een setup als deze door het water ziet gaan, dan kan een aanbeet niet lang uitblijven.

 

Al met al in dit artikel toch weer een paar hele mooie aanknopingspunten om zelf aan de slag te gaan met groot rubber. De beschreven mogelijkheden zijn onbegrensd en de materialen bedoeld om het uiterste uit je visserij te halen. Je terminal tackle is daarbij van doorslaggevend belang.