Geheim wapen – Met de Ned rig vang je die passieve baars en snoekbaars WEL!

24/11/2021
Geheim wapen – Met de Ned rig vang je die passieve baars en snoekbaars WEL!

Het lek is boven Roofmeisters, er is een geheim wapen voor als niets meer werkt voor baars en snoekbaars. Geen flauwe grap, echt! We hebben het gisteren op het Haringvliet aan den lijve ondervonden met visgids Jan Boomsma van Shimano en Lowrance. Check hoe hij met de Ned rig het absolute verschil maakt. 

Door Sjoerd Beljaars

We hebben gisteren de vergelijking getrokken. Zouden we gisteren gevist hebben op de conventionele manieren dan was het een grote taaie bedoeling geweest. Echt, dan zouden we mopperend, klagend en teleurgesteld het water af zijn gegaan. Werpend met shadjes, verticalend, diagonalend, twitchbaits, crankbaits, zelfs trollend, de vangsteller zou 100% slechts zelden een stapje maken.

Wat ons die dag te wachten stond.

Wat was er aan de hand? Simpel, de roofvis had weer zo’n bui. Stijf tegen de bodem aan geplakt en nauwelijks zin om daar van af te komen, laat staan een schot wagen naar kunstaas. We kennen allemaal die dagen. Vol verwachting ben je op of langs het water.De nacht ervoor heb je nauwelijks kunnen slapen. De omstandigheden zijn perfect, alles zit mee, alleen de vis moet meewerken en uitgerekend deze dag weigeren ze dat. Maar goed je zet door, geeft alles wat je hebt, de klep van de trukendoos kraakt tot in de scharnieren. Ook ik heb deze dagen vaak genoeg meegemaakt. Zo rond de middag zakt de moed me dan in de schoenen de focus is dan ver te zoeken.

Simpel en in overtreffende trap doeltreffend, de Ned rig.

Maarrrr gisteren was het anders. Heel anders!!! Het geheime wapen, het hoge woord? De Ned rig. 100% mensen, deze techniek MOET je gewoon in je arsenaal aan technieken hebben en tot in de vingertoppen beheersen. Snap je het spelletje eenmaal, dan ga jij het verschil maken op die bedroevend, taaie dagen. Guaranteed!

 

Jan Boomsma

Boomsma en zijn boot zijn één.

We zijn al een aantal keren met Jan Boomsma op pad geweest en hoe meer we met hem mee gaan, des te meer komen we erachter dat dit misschien wel de meest getalenteerde roofvisser van de Benelux is. Dat Jan nog geen grote wedstrijd heeft gewonnen is een groots mirakel. Voordat we in de techniek van de Ned rig duiken, eerst nog even de opmerking dat Jan en zijn visboot één zijn. Een gewoon mens heeft zijn ledematen, Jan kan daar zijn vaartuig aan toevoegen. Ongelooflijk hoe hij zijn Lund tot op de mm bestuurt zoals hij dat wilt.

Zoeken! Dat met name met de SideScan van Lowrance, oftewel de sonar die naar beneden ‘schijnt’ en op de bodem naar beide weerszijden uitklapt. Zodoende kun je zien wat er zich aan beide kanten van de boot onder water bevindt.

En dan de kennis van zijn apparatuur aan boord. Zijn Lowrance HDS Live heeft 0 geheimen voor deze visgids. Nog niet heel lang is Jan ook in het bezit van de Active Target Live, de real time sonar van Lowrance. Met andere woorden kun je hier niet alleen de vissignalen mee detecteren, maar ook de gedragingen van vissen op jouw kunstaas aanbieding.  Geef Jan dit wapen en de beer is los. Voor roofvis is er geen ontkomen meer aan. Nou ja, dat is wat overdreven, maar echt, het scheelt weinig.

Op zoek naar witte stippen. Des te feller wit, des te harder de huid van de vis en dus hoe groter de kans dat je van doen hebt met snoekbaars of baars. Snoek en veel witvissoorten weerkaatsen minder goed het signaal.

Eenmaal (liefst) een groepje baarzen gevonden, dan gaat Jan aan de slag met de Active Live Target en werpt hij ze uiterst nauwkeurig aan met de Ned rig.

Een vleesgeworden signaal. Wat een aanpak, geen speld tussen te krijgen.

En eerlijk is eerlijk, de Active Target heeft er aan bijgedragen dat het geen beroerde sessie werd, maar een regelrechte topdag! Samen met de Side Scan kon hij met de Active Target de vissen tot in het kleinste kuiltje lokaliseren en extreem doelgericht aanwerpen.

 

De Ned rig

Afgeplatte jigheads, speciaal voor de Ned rig.

Ikzelf heb me belachelijk gemaakt deze dag met feitelijk 0 aanbeten, Bo had het spelletje veel sneller onder de knie en vulde het gat op.

Terug naar die absoluut weergaloze vistechniek, de Ned rig. Wat is het? Wel, een heel boek kun je daar niet over schrijven. Het gaat hier over een jighead met een platte bovenkant en een softbait. De kracht zit hem met name in die softbait.

De welbekende wormen. Jan vist vrijwel uitsluitend met Z-Man softbaits voor de Ned rig.

Ook kreeftjes worden gebruikt voor de Ned rig en met name die dag was het met name op creature baits goed raak.

Waar zou dat aan gelegen hebben 😛

Twee dingen die dit kunstaas bijzonder maken. Het materiaal is uitermate duurzaam, je moet echt je best doen om het kapot te trekken. Ten tweede heeft het een hoog drijfvermogen. Parkeer de Ned rig op de bodem en het drijfvermogen van de softbait zal het geheel fier rechtop doen staan. Een beetje erectiestoornis is verleden tijd en karpervissers zullen meteen de gelijkenis met hun gevierde pop up boilies zien. Overigens is het een misvatting dat er altijd een stompe worm imitatie gebruikt wordt, net zo goed kunnen kleine plastic kreeftjes of andere creature baits onwijs in de smaak vallen.

De meest wazige baars ooit voor de camera. Bo en Jan noemden hem ‘Sjoerd’. Stelletje etterbakken.

Tot zover het kunstaas. Nu de techniek. Hoe moet je de Ned rig binnenvissen? Daar gaan de wildste geruchten over de ronde. Ja, je moet hem extreem langzaam vissen, maar die verhalen over een spinstop van 30 seconden of meer zou ik echt af willen raden. Nu ben ik absoluut geen Ned rig expert in de praktijk. Sterker nog, ik heb deze visdag hopeloos gefaald, dat zul je helaas in de video heel goed kunnen zien. Maar goed, 30 seconden, ff serieus… In het echie duurt dat een overbrugbare eeuwigheid. Niet te doen! Ik kan me nauwelijks voorstellen dat iemand de stalen zenuwen heeft om het kunstaas een halve minuut of zelfs meer niets te laten doen.

Langzamer dan langzaam, maar niet te langzaam. Volg je het nog 😉

Voor op de boot continu de Active Target Live op het scherm met daaronder de SideScan.

Ok, ik heb de waarheid niet in pacht en wellicht zijn er vissers die dat wel kunnen en daar ook succes mee boeken. Ik moet het doen met mijn ervaring van gisteren en heb Jan het kunstaas hooguit een keer 3 seconden op de bodem zien stil laten liggen en dat al kon ik maar moeilijk verkroppen.

Feitelijk slurpen de roofvissen de Ned rig van de bodem.

Maar hoe langzaam dan? Nog steeds zenuwslopend langzaam. Laten we een gemiddelde worp eens bekijken. Je werpt de Ned rig in en laat hem naar bodem zakken. Dan laat je hem daar een seconde of twee stil liggen aan een ‘strakke’ lijn, draai zover lijn binnen totdat je ‘contact’ hebt met de Ned rig. Dan kun je hem naar langzaam naar je toe bewegen, dat met een halve slag van je molenslinger of met een hengelbeweging. Of je doet dit met hele subtiele tikjes met de hengel. Die tikjes kun je de Ned rig ook geven als deze stil ligt. Belangrijk bovenal is dat de Ned rig zich over de bodem verplaatst en er NIET van los komt. Een heel enkele keer tikte Jan hem even los er van voor wat extra attractie, maar die keren waren op een hand te tellen.

 

Zaligmakend?

De Ned rig was met name populair voor baars. Tel daar maar gerust snoekbaars bij op. Ook voor deze rover was de Ned rig deze dag killing. Met name tijdens het laatste uurtje ving Jan de ene na de andere 60’er. Ongelooflijk!

De hamvraag, vangt de Ned rig altijd vis, is dit altijd de oplossing voor als baars en snoekbaars hun kaken stijf op elkaar lijken te houden? Hmmm… Ja en nee! Ja, ik denk serieus dat de Ned rig echt het verschil kan maken als echt alle andere technieken het af laten weten. En ja, weet je 100% zeker dat baars zich op een stek ophoudt, geef de Ned rig een goede kans.

Eerder dit jaar maakten wij bij Jan aan boord al kennis met de Ned rig. In onderstaande video legt hij alles uit over het materiaal wat hij gebruikt. 

Maar nee, het is niet gedoodverfde techniek voor als je de baars (nog) moet zoeken. Simpelweg niet te doen. Ik zie je al staan in je waadpak bij de Zandmeren of Maurik. Daar ga je niet gelukkig van worden. Toch, neem die Ned rig mee en gebruik hem ter afwisseling met je Carolina rig, twitchbait, tube en natuurlijk net zo goed een shadje op een loodkop.

 

Wil je alles weten over deze vrij nieuwe techniek, stay tuned voor onze mega video van deze dag, die we gaan publiceren op ons YouTube kanaal. Wil je zeker zijn dat je deze film niet mist, abonneer je GRATIS op ons kanaal, klik HIER. Wil je zelf een keer zo’n dag beleven met Boomsma, alles leren in de praktijk, je kunt hem boeken als visgids, klik HIER.