De gesloten tijd, wat nu – Met Nick Landman – XXL baars & riviersnoek

13/05/2019
De gesloten tijd, wat nu – Met Nick Landman – XXL baars & riviersnoek

Het is zover, die vervloekte gesloten tijd is begonnen… Voor sommigen staat de tijd stil, anderen gaan door op hun manier of vinden alternatieven.  In ‘De gesloten tijd, wat nu?’ stellen we cracks een aantal vragen over het afgelopen seizoen, maar ook wat de plannen zijn voor het nieuwe seizoen.

De vorige keren Simon Torenbeek Hilco van Nuil, Oscar WissinkCarl GreveYvo Bindels, Rick Simmerman, Bertus Rozemeijer en Michael Stalenhoef. Nu is het de beurt aan Nick Landman van Savage Gear

 

Nick alias de baarsmeister.

Hoe was het seizoen 2018/2019 voor jou?

Het was een seizoen dat uitermate stroef begon. De hitte van afgelopen voorjaar/zomer was hier mede verantwoordelijk voor. Ik ben iemand die niet goed tegen warmte kan, laat staan extreme temperaturen van rond de 30 graden. Mede hierdoor heb ik het vissen op snoek gelaten voor wat het was, met zulke hoge temperaturen vind ik het niet verantwoord om hier gericht op te gaan vissen.

Hopelijk wordt de aankomende zomer niet zo warm. Het snoekvissen stond daarom vorig seizoen voor mij op een laag pitje.

Maar door de extreem lage waterstanden op de rivier werd het vissen op snoekbaars en baars ook niet makkelijker. Dit heeft mij eigenlijk doen besluiten om de gehele zomer dichtbij huis te blijven. Aangezien ik het Twente Kanaal vrijwel in mijn achtertuin heb liggen kon ik me hier nog enigszins prima vermaken en heb ik zo toch nog aardig wat mooie vissen weten te vangen.

De laatste jaren ben ik ook bezig geweest op meerval en met succes.

Mijn pr verbreken zal lastig worden in de toekomst, maar dat zal ook niet mijn doelstelling zijn.

Toch kon de herfst voor mij niet vroeg genoeg beginnen, het wadend vissen op grote baars is een visserij die ik wekelijks beoefen in deze periode. Al op de eerste serieuze visdag wist ik meteen een dikke bak van 52 cm te vangen en dat in begin oktober! Wat het baarzen betreft heb ik niks te klagen gehad, er zijn heel wat dikke units op de kant gekomen.

Het Twente Kanaal, mijn thuiswater.

Nu gesloten tijd, hoe kom jij deze tijd door?

Aangezien ik als prostaffer van Savage Gear het gehele jaar eigenlijk alleen maar bezig ben met vissen is de gesloten tijd er voor mij ook om even zelf tot rust te komen, lekker wat weekenden thuis doorbrengen en klussen in of om het huis heen aanpakken.

Groot fan van de Savage Gear 3D Roach. Zoek de verschillen 😛

Hier gun ik mij de rest van het jaar niet veel tijd voor dus is dit een geschikt moment om zulke dingen aan te pakken. De overige vrije uurtjes mag ik graag doorbrengen met het vissen op winde.

Winde, hoofdrolspeler tijdens de gesloten tijd.

Al struinend langs de rivier, licht bepakt met een hengel en een zak brood op zoek naar activiteiten aan het oppervlak. Eigenlijk is dit één van de mooiste manieren van vissen voor mij. Het niet persé hoeven en genieten van alles wat er om je heen gebeurt is echt heerlijk.

Op avontuur met de bellyboat 🙂

 

Al plannen voor de opening op die laatste zaterdag van mei?

De seizoensopening staat voor mij ieder jaar weer in het teken van het bellyboaten op de rivier. Lekker smijten met groot rubber tussen de kribvakken gericht op grote riviersnoek. Deze hebben 2 maand lang geen kunstaas gezien dus dit is jaarlijks wel één van de betere dagen om gericht op snoek te vissen zo aan het begin van het seizoen.

Genieten staat centraal!

Eigenlijk vind ik deze visserij net zo mooi als het vissen op grote baars, een riviersnoek heeft echt iets speciaals. De kleur (die heel kenmerkend is voor een riviersnoek), de bouw en hun enorme kracht maakt het tot een van de bruutste vissen die we hebben in ons zoetwaterstelsel.

Die ballonbaarzen in de winter zullen nooit vervelen.

Zijn er doelstellingen voor 2019/2020?

Jaren terug deed ik nog aan doelstellingen maar deze heb ik inmiddels wel laten varen. Mijn grootste doel is om iedere dag weer met veel plezier te vissen en te genieten van de dingen die om me heen gebeuren.

Zanderrr op het Twente Kanaal, ook die moet er aan geloven 😉

Ik hoop nog wel mijn PR baars van 52,5 cm te gaan verbreken, maar dit zie ik niet als een doel, want ik kan net zo hard genieten van een mooie dikke 49’er.

 

Thanks Nick! De baarzenkoning van NL. Dit was de negende ‘De gesloten tijd, wat nu?’ , de volgende keer zullen we praten met Herman Schuurman.