Hoe lukt het Freek Janssen om zo veel en grote meerval te vangen in de winter?

04/02/2024
Hoe lukt het Freek Janssen om zo veel en grote meerval te vangen in de winter?

Meerval in de winter, is het mogelijk? Jazeker! We kregen een hele toffe inzending bij Roofmeister Inside van Freek Janssen en daarom besloten we hem het hemd van het lijf te vragen over meerval in de winter. Waar zoek je ze, hoe pak je het aan en wat is voor hem de grootste uitdaging? 

 

Roofmeister> Wat is volgens jou de grootste uitdaging bij het vangen van meerval in de winter?

De grootste uitdaging blijft toch om de meerval te verleiden tot het pakken van je aas. Zeker als je een groep aasvissen hebt gevonden en die meervallen daar omheen liggen is het extra moeilijk. Het gaat dan niet alleen maar om het ‘aan vissen’ van de meerval. Je aaskeuze is nu nog belangrijker.

Op het Garmin scherm kan ik precies zien hoe de meerval reageert.

Het gedrag van de meerval kan ik precies zien op mijn Garmin scherm. Hierop kun je exact reageren wat je dan met je aas doet. Laat je het stil hangen, beweeg je het aas heel langzaam mee met de meerval of heb je wel of geen ratel in de shad zitten. Met dit soort dingen kun je een beetje spelen en zien hoe de meerval op dat moment reageert. Dit maakt het spelletje zo verslavend en hierdoor ga ik dus keer op keer op pad, want iedere dag kan het weer anders zijn.

 

Roofmeister> Hoe kies jij je stekken uit?

Net zoals andere roofvissen trekken ook de meeste meervallen de rivierplassen op. Wanneer de watertemperatuur tussen de acht en tien graden schommelt, doen ze dit. Op dit moment beginnen ze van de rivieren weg te trekken. De stekkeuze is ook afhankelijk van hoe op dat moment de rivieren staan. Staan ze op normaal peil dan liggen ze verspreid op de plassen, boven diepe geulen, of diep in gebaggerde gaten.

Mijn broer en ik merken steeds meer op dat die grote exemplaren met hoog water veel ondieper komen.

Maar als de rivieren hoog staan en ze zijn buiten hun oever getreden, dan kun je de meervallen makkelijk tot drie à vijf meter diep vinden. Mijn broer en ik merken dat zeker de grotere vissen een bepaald patroon hebben met jagen, wanneer de rivieren hoog staan. In de tijd dat we nog vanuit de boot op snoekbaars visten, zochten we net als nu in de maanden januari en februari de snoekbaarzen super ondiep. Je zag vaak nog net niet je onderlijn. We hebben het nu wel over het geval dat de rivieren dus extreem hoog staan en dat je net tegen het stroomnaadje aan kunt vissen.

 

Roofmeister> Verandert je aaskeuze in de winter ten opzichte van andere seizoenen? 

Ik vis het gehele jaar met dauwwormen. Dit is naar mijn mening het enige aas wat je het hele jaar door in kunt zetten. Ik ken genoeg meervalvissers die met de shad het hele jaar door vissen en daar ook succes op hebben. Maar dat is bij mij niet het geval. Als ik op de shad over ga, dan is het toch in de meeste gevallen in de periode oktober t/m april. Dit wil niet zeggen dat ik de shad niet meer mee neem.

Een shad heb ik zeker altijd bij, maar het is niet mijn favoriet.

Vanaf het voorjaar vis ik het liefste met dauwwormen en niet te vergeten (mijn favoriet) de pilkers. De pilker isnaar mijn mening nog steeds een zwaar onderschat kunstaasje, vooral op wateren waar het hard kan stromen. Ik heb het dan over pilkers van maximaal 160 t/m 190 gram. Wanneer ik een drift op een langzaam stromende rivier maak, dan liggen de gewichten tussen de 85 en 120 gram. Ook op de rivierplassen hebben wij succes op de pilkers.

Pilkers zijn naast dauwwormen groot favoriet.

Het gewicht passen we aan aan de hand van de wind en de diepte waarop we vissen. Hoe dieper hoe zwaarder. Als je eenmaal een beet op de pilker krijgt, dan vergeet je die niet snel. In de meeste gevallen zijn ze spijker hard.

 

Roofmeister> Hoe ziet  een ideale wintervisdag op meerval er uit? 

Ideaal is geen wind, een rivierplas zo glad als een biljardlaken en een temperatuur tussen de vijf en tien graden. Dit in combinatie met een heerlijk zonnetje die strak aan de hemel staat en een watertemperatuur rond de drie graden. Van deze dagen kun je wel dromen, maar in de meeste gevallen komt dit niet uit. Het waait bijna altijd in Nederland en dat geeft naar mijn mening ook veel meer activiteit onder water.

Weliswaar niet in de winter, maar een kabbeltje op het water maakte deze vis waarschijnlijk wel actief.

Vissen zijn minder schuw als er een flinke kabbel op het water staat. Een flinke kabbel maakt het er voor ons als visser echter niet makkelijker op. De vis ‘aanvissen’ is een stuk lastiger wanneer het zo waait, maar het geeft je wel meer voldoening als je er eentje vangt.

 

Roofmeister> Wat vind jij opvallend in het gedrag van de meerval in de winter?

Wat mij nog steeds verbaast en wat ik opvallend vind van het wintervissen, is dat, ondanks het koude water, ze nog vaak hoog in de waterlaag liggen. We vinden vaak meervallen die liggen twee tot vier meter onder de oppervlakte. Niet alleen wanneer de zon schijnt doen ze dit, ook op grijze gure dagen blijven sommige vissen nog hoog liggen.

Opvallend is dat, ondanks de kou, de meervallen nog best hoog komen in sommige gevallen.

Dit zijn ook meestal de vissen die je perfect kunt aanvissen en die je ook meestal wel weet te vangen. Deze vissen zijn stukken actiever dan vissen die dieper dan vijftien meter liggen.

 

Roofmeister> Wat zijn volgens jou belangrijke verschillen vergeleken met andere seizoenen? 

Wat ik een beetje omschreven had: wanneer de tempratuur weer omhoog gaat richting tien graden, vertrekken de meeste vissen weer van de plas af of ze gaan richting hun paaiplaatsen. Zelf zoeken we ook vaak rond het voorjaar weer richting de rivier en later in het seizoen op de rivieren.

Het aas blijft vaak nog steeds bij dauwpieren en pilkers in deze tijd.

Ons aas blijft dan nog steeds de dauwwormen of pilkers. Ook op de rivieren zoeken de meervallen naar diepere gaten waar ze in kunnen gaan liggen rond de middag, of wanneer de zon hoog aan de hemel staat. Eigenlijk hetzelfde gedrag als een snoekbaars.

 

Roofmeister> Wat zijn veelgemaakte fouten door beginners die op meerval gaan vissen?

Ik weet niet echt of ik het een fout mag noemen, maar ik zie regelmatig vissers die de eerste paar keren vissen op meerval met veel te lompe haken vissen. Zeker wanneer ze met dauwwormen aan de gang gaan. Dan krijgen we als antwoord dat een grote mond grote dreggen nodig heeft. Ik vis zelf met kleine haken en dreggen. Het angsthaakje is bij mij maatje 1.0 en de dreg 1.0 (merk Owner).

Vis met shads niet te licht en je haak hoeft echt niet zo groot te zijn. Een kop van 150-200 gram is het beste.

De grootte kan bij ieder merk een beetje verschillen, dus kijk goed. Zet de slip niet te los, maar draai hem goed dicht zodat je dat haak goed kunt zetten. Vis ook niet met te lange hengels vanuit de bellyboat. Je wilt ook dicht bij de tranducer liggen met je aas om een beter zicht te hebben op je dieptemeter. Als je aan de gang gaat met shads, vis dan liever met een zwaardere kop dan met een lichtere versie. Ik heb het dan over loodkoppen vanaf 150 tot 200 gram.

Roofmeister> Wat is je meest memorabele moment? 

Het meest memorabele moment ooit was toch wel de trip naar Frankrijk. Op onze laatse dag wisten we ons PR tot wel drie maal toe te verbreken. Twee weken geleden heb ik hier in Nederland nog samen met m’n tweelingbroer een super nacht gehad.

We gaan ook weleens naar Frankrijk om de meerval te belagen.

Wat ik al eerder in het artikel schreef, ben ik niet te bang om ze vaak ondiep te belagen. Vooral wanneer de rivieren over de oevers heen liggen werkt dit goed. We wisten die nacht te vangen: 2 x 130+, 2 x 160 +, 171, 182, 186, 190, 196.

Winter meerval is meer dan mogelijk! Wist jij dat ze met hoog water ook zo ondiep kwamen net als snoekbaars? Thanks voor de nuttige tips Freek! Check HIER de Instagram van deze meerval fluisteraar.