Met deze vijf tips ga jij beter verticalen op snoekbaars

18/10/2023
Met deze vijf tips ga jij beter verticalen op snoekbaars

Het verticalen op snoekbaars wordt tegenwoordig zowat oldschool genoemd, weinig jonge vissers lijken het nog fanatiek te doen. Het werpen is helemaal hot, maar verticalen is minstens net zo effectief, misschien zelfs wel effectiever op momenten omdat je veel preciezer vist. Hier 5 tips om er het maximale uit te halen!

 

Tip 1> Less is more

Waar we veel mensen toch de fout in zien gaan, is dat ze veel te wild bewegen. Denk even goed na hoe een aasvisje beweegt onder water. Een aasvisje gaat echt niet als een jojo over de bodem stuiteren. Dit wild bewegen van je shad werkt vaak averechts, zeker bij de grotere snoekbaarzen.

Je hoeft je shad echt niet wild te bewegen om een snoekbaars te vangen, integendeel!

In plaats van heftig op en neer bewegen, is het vaak verstandiger om je shadje rustig van de bodem af te tikken en deze lekker tien tot twintig seconden te laten hangen op zo’n twintig centimeter van de bodem. Vervolgens laat je hem rustig zakken, puur om even te voelen of je nog bij de bodem zit. Als je erg ervaren bent, is het vaak niet eens nodig om je shadje te laten zakken naar de bodem, je gaat het aanvoelen op een moment. Het is ook niet voor niets dat de allergrootste snoekbaarzen vaak op de bijhengel gevangen worden ;-).

 

Tip 2> Je snelheid

Veel mensen verticalen standaard met dezelfde snelheid van zo’n o,5 tot 1 km/h. Dit werkt natuurlijk vaak prima, maar wanneer de beet stopt of je vangt überhaupt niets, kan het lonen om met je snelheid te spelen. Probeer eens een stukje sneller te gaan dan gewoonlijk, zo vis je ook nog eens meer water af en dus heb je meer kans om snoekbaars tegen te komen.

Zoals Jouke ook al in de video’s geregeld zegt, sneller varen dan anderen kan weleens de sleutel zijn.

Daarnaast geef je de snoekbaarzen minder kans om argwaan te krijgen, want ze moeten sneller beslissen of ze toeslaan of niet. Zeker op druk beviste wateren, is sneller varen dressuur doorbrekend. Ook zijn de aanbeten vaak harder als je sneller vist, wat natuurlijk erg mooi is!

 

Tip 3> Je fishfinder benutten

Dit is misschien logisch voor velen, maar je fishfinder maximaal benutten gaat je meer vis opleveren. Zeker je waterkaart en je 2D sonar zijn je grootste vrienden met het verticalen. Het gebeurt vaak dat je de snoekbaarzen op één specifieke diepte kunt vinden, bijvoorbeeld zes meter diepte.

Een willekeurige screenshot, maar met behulp van je waterkaart, kun je precies de goede richels aanhouden.

Als je alleen je 2D sonar gebruikt, is het lastig precies de rand aan te houden van zes meter. Je 2D is natuurlijk belangrijk om te zien of er vis ligt, maar met je waterkaart kun je precies je boot op de juiste koers houden. Zo ben je effectiever in je visserij en zit je constant in de goede zone. Meer tijd op de juiste diepte = meer vis in de boot.

 

Tip 4> Het juiste aas kiezen

Omdat je dus vaak vrij langzaam vaart met het verticalen, is het belangrijk om kunstaas te selecteren wat bij een lage snelheid ook actie heeft. Denk aan schoepstaartjes die bij het minste of geringste al opstarten. Tenminste, dat geldt voor water met relatief hoge temperaturen. In de winter is het de kunst om je shad zo min mogelijk te laten bewegen. Voor velen, en ook de cracks, zijn schoepstaarten dan een no go. Dan worden de zogenaamde no actionshads gebruikt, denk aan V-staarten en pintails, ofwel shads die niet tot nauwelijks bewegen. Over het algemeen geldt dat slanke shads bij het verticalen de voorkeur genieten.

De meeste vissers kiezen voor slanke shads. Ook is een dregje vaak aan te raden.

Vaak is het met verticalen ook wel nodig om een staart dregje erbij te monteren, zeker als je groter vist dan 12 cm. Als je shad extreem slank en soepel is, kun je hem nog wel weg laten. Als de snoekbaars echt aan staat die dag, raden we het ook aan om je dregje niet te gebruiken. Wanneer je met een bijhengel vist, is het leuk om die in te leggen voor een bonus vis. Een grote shad (vaak vorkstaart) van 16 cm of nog groter met een zware loodkop 30-50 cm boven de bodem levert soms mooie vissen op!

Op de bijhengel kun je echt mooie bonusvissen vangen.

 

Tip 5> Gebruik het juiste materiaal

Voor het verticalen is het wel prettig om geschikt materiaal ervoor te hebben. Het belangrijkste is dat je hengel erg gevoelig is, een klein beetje soepel in de top en een hele strakke blank heeft om de haak hard te zetten. Het ietwat meebuigende topje is prettig om goed te zien aan je top wat er met je shad gebeurt, soms voel je iets niet goed, maar dan kan de top alsnog verraden wat er gebeurt. Ook is het belangrijk dat je makkelijk een hele dag met die hengel in je hand kunt zitten.

Een korte, lichte hengel en kleine molen vissen het prettigst.

Een korte hengel van zo’n 1.95 meter is ideaal voor de balans en optimale controle, je hoeft immers niet te werpen. Daarop zet je een zo licht mogelijke molen of reel met een lijn van zo’n 08/00 tot en met 12/00 afhankelijk van waar je vist en hoe groot de vis is. Verwacht je veel snoek, gebruik dan absoluut een stukje staaldraad. Ook raden we aan sowieso een stuk fluorocarbon voorslag te gebruiken tussen de 30/00 en 45/00 van zo’n 70 cm voor schuurbestendigheid.

Daarnaast is een strakke blank ook aan te raden.

 

Verticalen lijkt zo simpel, maar wil je het echt goed doen, dan komt er nog heel wat bij kijken. Spelen met je snelheid, goed je fishfinder lezen en je shad goed beheersen zijn allemaal dingen die heel belangrijk zijn als je beter wilt verticalen!