“Meteen na het zetten van de haak weet je het al… GT!” – Deel I

14/12/2023
“Meteen na het zetten van de haak weet je het al… GT!” – Deel I

De Malediven zijn een eilandengroep ten zuiden van India. Tropisch weer, witte stranden en een waar visparadijs! Mark Verhoeven heeft onlangs een trip gemaakt naar deze prachtige bestemming. In dit artikel lees je over zijn avonturen in dit paradijs.

Door Mark Verhoeven

De Malediven… Bekend van de hagelwitte stranden, het kristalhelder blauwe water, de superluxe resorts, palmbomen, heerlijke temperatuur en het rijke onderwaterleven. Een droombestemming! Zoals bij vele andere sportvissers stond de Malediven ook bij ons hoog op de bucketlist en nu was het er dan eindelijk van gekomen. Na een lange reis kon ons avontuur beginnen. 

Alles was tot in de puntjes geregeld van boot tot materiaal tot eten.

We hadden de complete vistrip geboekt bij Maarten van www.Mac-Strike.com.  We moesten zelf alleen even voor de tickets zorgen, maar voor de rest was dan ook werkelijk echt alles tot in de puntjes geregeld. Een prachtig moederschip, een top (vis)boot, topmateriaal en heerlijk eten… 

Wat hebben we een mooie vakantie gehad…

De Malediven bestaan uit zo’n 1.190 koraal eilanden die over 26 atollen zijn verdeeld. Ruim 200 eilanden hiervan zijn bewoond en de totaaloppervlakte van de Malediven is zo’n 90.000 km2, waarvan slechts 300 km2 landoppervlakte is. Onze trip van zes visdagen heeft plaatsgevonden rondom het Vaavu Atoll, Vattaru Atoll en het Meemu Atoll…

De Malediven bestaan uit meerdere atollen en eindeloos viswater.

 

Er gaat niets boven GT

Er is een licht onderscheid in het vissen aan de buitenkant van het atol, waar je richting de riffen smijt en je kunstaas terug vist over het diepe donkerblauwe water wat heel snel erg diep wordt. Dan heb je nog het vissen aan de binnenkant van het atol. Hier smijt je ook weer richting de riffen, waarbij je meestal amper tien meter water onder de boot hebt en zo op de bodem kijkt. Dan zie je pas hoe vaak ook kleinere soorten nieuwsgierig zijn. Ze zwemmen toch even achter je kunstaas aan zonder het te pakken. 

Super helder water, je ziet de vissen er zo achter zwemmen.

De vistechniek is gelijk en ook dezelfde materialen kunnen zowel aan de binnen- als buitenkant gebruikt worden. Maar heb je een bepaalde soort in het vizier, dan kun je toch echt wat gerichter deze soorten bevissen, want verschillende soorten leven meer aan de diepe kant terwijl anderen juist weer ondieper leven. Het is niet vreemd dat de grotere giant trevally’s (GT) vaak in het diepere water langs de riffen aan de buitenkant patrouilleren, terwijl de grotere bluefin trevally’s en coral groupers juist weer aan de binnenkant te vangen zijn.

Op het ondiepe kun je mooi bluefin trevally vangen.

In de regel is het vaak zo dat de grote poppers de grotere GT’s, bohar snappers en coral groupers in de boot brengen en de iets kleinere poppers soorten als een bluefin trevally wat sneller verleiden tot een aanbeet. Maar natuurlijk is het ook wel eens andersom en dat was ook deze keer weer zo.

Die kleinere poppers waren heel goed voor bluefin trevally.

Zo’n bluefin trevally of bohar snapper is natuurlijk heel mooi, maar er gaat niets boven de oerkracht van een GT. Meteen na het zetten van de haak weet je het al… GT! Die eerste runs zijn kei- en keihard en als je ze dan richting de boot en dus naar het diepe water hebt kunnen drillen, zullen ze daar ook zeker gebruik van maken en nog even proberen de strijd in het diepe te beslissen. Volle bak in die hengel hangen is dan het enige wat je kunt doen en als je dan na al dat werpen je armen flink begint te voelen tijdens die dril… Heerlijk! 

Er gaat niets boven een GT…

 

Popper of Stickbait?

Mijn popper voorkeur ging naar de Heru Cubera en de X-Rap Magnum Xplode. Beide poppers zijn zeer makkelijk in gebruik en brengen met regelmaat een GT in de boot. Daarnaast houden ook de bohar snappers wel van een flink stuk kunstaas. Naast de GT, bluefin trevally en bohar snapper zwemmen er natuurlijk ook nog genoeg soorten rond die best in de oppervlakte te vangen zijn, maar waarvoor een popper misschien een net iets te grote hap is.  

Poppers zijn echt super spectaculair. Die aanbeten in het oppervlak zijn adembenemend.

Vismaat Bart pakte de grootste Giant Trevally van de trip op een Salmo Sweeper… geschat gewicht rond de 30 kg! In de eerste dagen van de trip hing er bij Bart nog wel eens een Salmo Fatso of Slider in de speld, maar daarna was het vertrouwen in de Sweeper zo groot dat deze niet meer werd gewisseld. Vele soorten (en de grootste GT) later bleek dit zeker geen verkeerde keuze.

De Salmo Sweeper ging er niet meer van af.

Om wat meer soorten voor de lens te krijgen visten we zoals eerder genoemd ook met stickbaits en kunstaas als de Salmo Sweeper 17 cm. Hierop heb ik deze trip naast de twee eerdergenoemde GT’s ook bohar snappers, emperor snappers en lyretail groupers mogen vangen. Ze werpen als een malle en rustig binnen spinnen zorgt al voor een wijd uitslaande actie! Dit aasje heeft me in de afgelopen paar jaar naast de Malediven ook in Panama en Egypte nooit in de steek gelaten. 

Er kwamen veel soorten boven water op de Sweeper.

 

Binnenkort volgt deel twee over het jiggen. Dit is toch de beste manier om veel verschillende soorten te vangen. Stay tuned! Klik HIER om bij te blijven met Marks Instagram.