Najaars zeebaars – Ze zijn dikker dan ooit en zo vang je ze

04/10/2021
Najaars zeebaars – Ze zijn dikker dan ooit en zo vang je ze

Dit is de tijd dat het bloed bij zeebaarsvissers snellers gaat stromen en het hart in de keel zit. Het najaar, de zeebaarzen worden dikker en gretiger. Volgens specialist Rico ’t Mannetje van Penn en Berkley zijn de baarzen nu dikker dan ooit, vanwege het uitblijven van een echte zomer. Check hoe hij deze periode het maximale rendement haalt. 

Door Rico ’t Mannetje

Ondanks het feit dat een echt mooie zomer uitbleef dit jaar, hebben we wat zeebaarsvangsten betreft niet veel te klagen gehad dit jaar. Waar een echte zomer plaats heeft gemaakt voor veel regen, lage temperaturen en vooral meestal een hardnekkige noordenwind, heb ik de zeebaars zo vroeg in het seizoen in jaren niet zo dik gezien.

 

What’s for dinner?

Het grote vreten is begonnen. Niet alleen veel, maar ook relatief grote prooien.

Op het moment van schrijven is het begin september en voor mij persoonlijk zijn de mooiste twee maanden voor de zeebaarsvisserij aangetreden. Wat mij opvalt is dat de zeebaars al enorm dik is voor de tijd van het jaar. Het lijkt erop dat het dieet van onze zoute rakkers grotendeels bestaat uit verse vis in plaats van garnalen en krabben.

Schrik niet terug voor groter kunstaas. Sterker nog, dan kan wel eens de key to succes zijn.

Niet zo gek eigenlijk ook, want wat zit er weer een hoop aasvis dit jaar voor de Nederlandse kust. En voor mijn gevoel lijkt het ieder jaar meer te worden!  Echter, heb ik hier geen verklaring voor, maar een goed teken is het zeker zou ik zeggen. Zelf heb ik diverse malen meegemaakt dat er letterlijk een (levende) wijting van zo’n 10-12 cm in de bek van de zeebaars lag nadat ik er een had gevangen. Heel bizar!

 

Kortere hengels

Een mooie tendens in de industrie, je kunt nu prima met kortere hengels uit de voeten.

Het is interessant om te zien hoe de stijl van vissen, bij ons als zeebaarsvisser, is veranderd. Nog niet heel lang geleden werd je vast geadviseerd om een zeebaarshengel van 3 tot 3,30 meter te gebruiken en in sommige gevallen zelfs een hengel van 3,60 meter. Deze tijden lijken nu voorbij en tegenwoordig wordt er door de meeste zeebaarsvissers met hengels gevist niet langer dan 9,6ft (2,90 meter). Dit is mede te danken aan de innovatie die de hengelsport heeft doorgemaakt de afgelopen jaren.

Hengels die lekker allround zijn en dus geschikt voor zowel shads als pluggen.

Het carbon is steeds lichter en sterker geworden en dat zien we terug in de hengels. Van PENN is er vorige maand een gloednieuwe serie zeebaarshengels uitgekomen, namelijk de PENN Conflict en de Conflict XR. Deze hengels zijn onder andere, met name in de lengte 9 (2,70 m) en 9’6 ft (2,90 m) gericht op de Nederlandse zeebaarsvisserij. De combinatie van 32T X-fast Japanse carbon, Xwrap technology en lichte Fuiji geleidenogen maken dit tot allround zeebaarshengels. Zowel voor het vissen met pluggen en oppervlakte kunstaas, als ook voor het vissen met shads zijn deze hengels perfect.

 

Juiste keuze maken

Het allerbelangrijkste qua kunstaaskeuze is de grootte er van. Daarna pas naar kleur en actie kijken.

Omdat de zeebaars voornamelijk vis eet, is het belangrijk om je kunstaas hierop aan te passen. Ik heb het dan nog niet direct over het soort kunstaas of eventuele kleuren, maar vooral over het formaat. De basis van het kiezen van het kunstaas is altijd eerst het formaat. Dat is wezenlijk belangrijker dan kiezen voor het soort en/of de kleur van je kunstaas. Niet dat soort of kleur er helemaal niet toe doen, want dat is zeker belangrijk. Het gaat erom dat je weet waar de zeebaars op dat moment op jaagt. Vis je met te groot of te klein kunstaas, dan loop je eigenlijk gewoon meteen achter de feiten aan. En dat wil je natuurlijk niet!

 

Mag het een maatje groter

De aanwezige aasvis (in de vorm van sprotjes, zand(spiering) en wijting) is reeds behoorlijk van formaat en daarom is het belangrijk om niet te klein te vissen. Denk hierbij aan kunstaasjes van 12 tot 16 centimeter die je gerust eens aan je hengel mag hangen. De nieuwe Berkley Dex Long Shot pluggen zijn hiervoor een uitstekende keuze als je graag met pluggen vist. Het voordeel van deze pluggen is dat deze met een ‘’magnetisch weight ramp-system’’ zijn uitgevoerd, waardoor er extra grote afstanden kunnen worden bereikt met deze pluggen. Dat kan enorm in je voordeel werken!

Verre worpen kunnen van cruciaal belang zijn. De naam van de Berkley Dex Long Shot spluggen verraadt het al 😉

Een soort visserij dat enorm wordt onderschat en dat ik tevens zelf zo vaak mogelijk probeer te doen in deze periode, is het vissen met oppervlakte kunstaas. Er wordt meestal gedacht dat dit soort kunstaas alleen werkt wanneer er scholen zeebaars flink aan het jagen zijn, maar niks is minder waar. Het kan soms zelfs beter werken dan welke stijl van vissen ook!

De Berkley Dex Mullet Walker. Groot? Nope, ideaal voor deze periode!

Oppervlakte kunstaas kan iets agressiefs uitlokken bij de zeebaars. Probeer dit vooral eens in de vroege uurtjes. Benader je stek rustig en werp eerst de kantjes af voordat je recht voor je uit gaat vissen. Voor deze visserij gebruik ik sinds kort graag de Berkley Dex Mullet Walker. Dit aasje heeft mij al hele mooie vissen opgeleverd. De Berkley Dex Mullet Walker is een makkelijk te bevissen kunstaas dankzij de welbekende ‘walk-the-dog’ actie en laat een bellenspoor achter wat enorm aanlokkelijk werkt op de zeebaars. TIP: zoek vooral stukjes op die een beetje helder zijn en in de luwte liggen van de stroming, dit zijn plekken waar je met oppervlakte kunstaas extra kans maakt.

Bijna een must in de Europoort, weedless shads. Hier de Powersardine van Berkley.

Zodra ik op een stek kom waar het flink stroomt, schakel ik in de basis altijd over naar shads. Hiervoor gebruik ik graag de Powersardine van Berkley. Dit is een Weedless shad waardoor de kans op vastlopen aanzienlijk wordt verkleind. Deze shads zijn er in diverse maten en kleuren. Werp de shad schuin  tegen de stroming in, laat hem gecontroleerd afzinken en tik de shad rustig en langzaam op de stroming binnen. Het is geen probleem als je hier nog enigszins moeite mee hebt. Werp dan de shad zover mogelijk uit en spin hem langzaam binnen, ook dit kan enorm goed werken!

 

Blijf in beweging

Veel verplaatsen en dus niet teveel meenemen. Bijna vergelijkbaar met het vissen op snoek vanaf de kant.

Natuurlijk is zoeken en actief blijven de sleutel tot succes. Blijf niet te lang hangen op een stek is mijn ervaring. Zelf maak ik graag meters, heel veel meters. Eigenlijk verschilt deze visserij niet veel met bijvoorbeeld de visserij die ik struinend doe op snoek.

Succes voor iedereen die deze laatste kans van het jaar benut! Nu is de tijd om de echt dikke te pakken.

Ik maak op een stek een worpje of 5 en loop vervolgens 10-15 meter verder en herhaal dit proces. Zo zoek ik de zeebaars actief op en is de kans groter dat je vroeg of laat tegen een paar mooie zeebaarzen aanloopt.

Pak die laatste kansen nu ze er nog zitten. Voor je het weet is het winter en zit je onder een warm kleed met een kopje thee voor de televisie. De zeebaarzen zijn nu groter en sterker dan de afgelopen periode, dus geniet ervan!