Nieuwe killer voor zeebaars – Door en door getest door Daniël van der Post

26/08/2020
Nieuwe killer voor zeebaars – Door en door getest door Daniël van der Post

Aandacht voor de Magic Minnow Jig van Westin, speciaal ontwikkeld voor zeebaars en alweer een jaartje geleden op de markt gekomen. Kajakvisser Daniël van der Post heeft dit kunstaas nu uitvoerig aan de tand gevoeld en geeft tekst en uitleg over de vangkracht en hoe je deze shad het best kunt gebruiken. 

Door Daniël van der Post

Op het eerste gezicht -en daar zal ik niet omheen draaien- lijkt de Magic Minnow Jig natuurlijk sprekend op de welbekende ‘BM’tjes’ waar de meeste zeebaarsvissers wel bekend mee zijn. Niet alleen Westin, maar ook diverse andere hengelsportmerken hebben een soortgelijke softbait in de markt gezet.

Al een jaar op de markt, maar Daniël heeft er eerst langdurig mee gevist.

De Magic Minnow Jig  is een kant en klaar kunstaas, bestaand uit een lijfje (body) en een passende jig head in dezelfde kleur als het lijfje. Het geheel is voorzien van een enkele, stevige haak, die verborgen zit in de softbait. Dit laatste is een zeer belangrijk aspect, niet zozeer voor de zeebaars, maar vooral vanwege de locaties waar je de zeebaars zoekt.

Stuk voor stuk vangende kleuren. Het is altijd weer testen welke voorkeur zeebaarzen hebben op dat moment.

In de regel zijn dat vaak stekken met structuren bijvoorbeeld grove steenstort of strekdammen waar bij voorkeur een stroming overheen loopt. Softbaits zoals de welbekende Sandy Andy zijn absoluut goede vangers voor de zeebaars. Echter, je zit hoe dan ook vaker  mee vast vanwege de combinatie met een traditionele jighead (stekafhankelijk uiteraard).

Nog meer dan vanuit de kajak ben je met deze shad vanaf de kant onwijs in je voordeel, aangezien de haakpunt ‘verstopt’ zit.

Vissend vanuit een kayak (boot of bellyboat) is je softbait vaak nog wel te redden. Simpelweg een stukje tegen de stroom invaren en dan vanaf tegenovergestelde richting met een schuine, strakke lijn de boel lostrekken. In de meeste gevallen heb je als kantvisser in deze situatie het nakijken.

 

Gebruikers ervaringen

Natuurlijk, ik ben prostaffer van Westin en had een jaar geleden bij de lancering van dit kunstaas al de loftrompet kunnen luiden. Echter wilde ik met de Magic Minnow goed beslagen ten ijs komen.

Nauwelijks verschil in vangkracht ten opzichte van de BM.

Het afgelopen jaar is er vele sessies vanuit de kayak werpend mee gevist, waarbij er vele zeebaarzen mee zijn gefopt! Doordat mijn vaste zeebaars maatje altijd met de bekende concullega vist, geeft mij dat een oprecht goed beeld hoe de Magic Minnow presteert. Waarbij ik na bijna een jaar niet anders kan concluderen dat er nauwelijks verschil is in vangkracht! De ene dag heeft de ene een lichte voorkeur, de andere keer de andere.

 

Topkleuren

Qua kleuren heeft het me wel verbaasd hoe gevoelig zeebaars daar soms voor kan zijn. De ene keer hebben ze de voorkeur voor een gele UV kleur, terwijl de dag erna een natuurlijke kleur veruit favoriet is. Veel wisselen en experimenteren met kleuren is zeker een aanrader, totdat je doorhebt wat ze op dát moment graag willen hebben.

Het zijn hoe dan rare snuiters die zeebaarzen…

Toch zijn er ook genoeg dagen dat de kleur van ondergeschikt belang lijkt te zijn. Tevens zijn er dagen dat ze er wel zitten, maar geen enkel kunstaas willen pakken. Dan houden ze simpelweg de kaken stijf op elkaar. Hoe ik dat weet?

En opeens gaat het knopje op ‘aan’!

Tot grote frustratie zie je ze dan op het scherm van je fishfinder liggen… Happen, ho maar! Dat kan met de stroming/ een bepaald getijde te maken hebben. Dan uit het niets kan het knopje op ‘aan’ gaan en kun je nauwelijks nog iets verkeerds doen. Echt, geloof me, het zijn rare snuiters die zeebaarzen.

 


Pluspunten

  • De body is lekker soepel en toch stevig.
  • Er zit een mooi diep slot (geultje) in de rug van de body waar de verborgen haak helemaal in verdwijnt.
  • De verborgen haak zit met een eenvoudig systeem aan de bijpassende jig head geklikt en kan niet losschieten.
  • Het wisselen van een body is kinderspel.
  • De Wide Gape haak is van een zeer goede kwaliteit.
  • Mooie mix aan kleuren (UV en natuurgetrouwe)!

Verbeterpunten

  • Nog wat meer variatie in gewichtsklassen, maar dat is voor het 2021 seizoen al bevestigd met enkele tussenmaten!
  • Geen losse jig heads en/of haken verkrijgbaar.

 

Hoe gebruik je ‘m?

Of je nu vanaf de kant, of in mijn geval vanuit de kajak vist, het komt in grove lijnen allemaal op hetzelfde neer. Met de boot is een iets ander verhaal aangezien die geregeld voor anker liggen en dan met de stroom mee of tegen de stroom in kunnen vissen. Enfin, je werpt hem zo ver mogelijk tegen de stroming in en laat hem, als het ondiep is, aan een strakke lijn zakken. Is het dieper dan laat ik hem het eerste stuk aan slappe lijn zinken (dan bereikt hij verder weg de bodem). Vervolgens het laatste stukje aan een strakke lijn, totdat je bodem voelt wat je kunt zien aan de lijn die slap valt.

Alles perfect op elkaar afgestemd en de haak zit in tegenstelling tot andere soortgelijke shads stevig verankerd en kan niet losschieten.

Vervolgens vis ik hem langzaam draaiend aan mijn slinger van de molen met de stroming net boven de bodem mee. Je kunt hem ook, nadat je de bodem hebt gevoeld, optikken en dan weer aan strakke lijn richting bodem laten afzinken. Soms willen ze meer dit ‘optik zweeftechniek’, soms hebben ze liever die langzaam passerende zweef techniek.

Het is wel belangrijk dat je zeer regelmatig even bodem contact maakt tijdens het binnen vissen, zodat je zeker weet dat je ongeveer in de buurt (+/- 1 meter) van de bodem aan het vissen bent. Het kunstaas dicht bij de bodem aanbieden levert in de regel toch de meeste aanbeten op, al vang je ze ook op half water zeker als het niet hard stroomt.

Soepel en dus makkelijk te inhaleren 😛

Tja, het risico op vast zitten is groot, maar dat hoort ook wel een beetje bij het zeebaars vissen (zeker vanaf de kant), maar vis je te hoog, dan krijg je in de regel ook minder aanbeten. Dat is tevens iets waarmee je kunt experimenteren. Ander gezegd uitvinden  of je een patroon kunt ontdekken in wat de meeste aanbeten oplevert. De ene keer is het ‘zo langzaam mogelijk boven de bodem presenteren’ succesvol. Terwijl ze soms juist liever wat meer snelheid prefereren om toe te slaan.

 

Maat tabel & kleuren

Absoluut een aanrader voor de zeebaarsvisserij in de herfst!

Net zoals bij Sandy Andy wordt bij de Magic Minnow Jig het totale gewicht aangegeven van de softbait. Bij de nieuwere verpakkingen staat tegenwoordig ook het gewicht van de bijpassende jig head.

  • 12 gram / 10 cm  (jig head weegt 6 gram)    (nieuw September 2020)
  • 22 gram / 12 cm  (jig head weegt 11 gram)
  • 32 gram / 13 cm  (jig head weegt 20 gram)
  • 42 gram / 14 cm  (jig head weegt 22 gram)  (nieuw voor 2021)
  • 52 gram / 15 cm   (jig head weegt 32 gram)
  • 75 gram / 17 cm  (jig head weegt 47 gram)  (nieuw voor 2021)

 

De Magic Minnow jig is verkrijgbaar bij Wout van Leeuwen, Wesdijk Hengelsport en ’t Loze Vissertje. Wil je meer artikelen lezen van kajakcrack Daniël van der Post, dan is zijn eigen website een absolute aanrader. Klik HIER