Pelagische wintersnoeken – Wat heb je nodig?

23/02/2022
Pelagische wintersnoeken – Wat heb je nodig?

De Winter… We zitten zo’n beetje op het eind van wat een koud jaargetijde zou moeten zijn. Met het steeds meer op temperatuur blijven van het water, blijft ook de vis vele malen langer actief. Je kunt dan op het open water eigenlijk heel het jaar door goede zaken doen. De tijd van wintervissen op de diepte is allang achterhaald en ik durf rustig te zeggen dat het hele jaar door de vis ondiep kan worden gevangen. Maar ook in de bovenste lagen van het water. Pelagisch dus. In dit artikel ga ik vooral in op wat je vooral nodig hebt voor de pelagische wintersnoeken.

Door Christian Drost

De pelagische visserij heeft de afgelopen decennia een enorme vlucht genomen en dat is niet zo gek. Het is een extreem effectief spelletje dat bijna altijd functioneert. Nu kan pelagisch vissen van alles zijn: van het slepend vissen met grote crankbaits op half water voor snoek, tot het werpen met shads op dezelfde vis in de middenlagen van het water en ga zo maar door. Maar voor dit artikel een simpelere aanpak, en wel het pelagisch vissen met softbaits op onze Neerlandsche Platwaffels!

Dit is natuurlijk waar we het voor doen!

Wie mij kent en mijn visserij, weet dat ik alles uit de kast trek voor die ene vis. Ik ben niet gebonden aan een en dezelfde techniek. Ik pas de technieken aan op de visserij zelf, maar vooral ook op het weer. Er zijn gewoon dagen, weken of zelfs maanden in het jaar dat de vis vast ligt, en weinig tot niet zwemt. Dit kan op de bodem zijn, maar ook ergens halverwege. Veelal en juist in de koudere maanden van het jaar ligt de Snoek in een hinderlaag te wachten en hangt deze rustig rond in het zwarte gat boven diep water. Slepend ben je er zo aan voorbij en werpend verstoor je vaak de vis, dus de verticale aanpak op de pelagische manier is de ultieme sleutel om toch nog tot mooie resultaten te komen!

Een giga snoek komt even kijken naar mijn softbait die ik op half water secuur presenteer.

In dit artikel wil ik niet zozeer ingaan op het hoe, omdat hier al heel veel over bekend is, maar wel het ‘waarmee’. Ik krijg op socials regelmatig de vraag met welk materiaal ik vis op snoek op half water, en behalve het feit dat veel pelagische hengels op de markt die voor Snoekbaars gemaakt zijn ook op snoek kunnen worden gebruikt, missen velen de backbone, alsmede de flex om de haak te zetten.

 

Het materiaal

124 cm aan puur goud… Jackpot!

Tijdens het verticaal vissen op snoek geef ik de voorkeur aan het vissen met een molen omdat er dan minder handelingen moeten worden verricht omtrent het geven van lijn of het volgen van een bepaalde diepte. Tijdens het pelagisch vissen gaat mijn voorkeur uit naar een reel. Met een reel kun je subtiel een klein beetje lijn opdraaien mocht dat nodig zijn wanneer een vis argwaan heeft, of wanneer ze achter het kunstaas aan zwemt.

Terug de diepte in waar ze thuis hoort…

Onlangs bracht Berkley de nieuwe Sick Stick Rod range uit. De Sick Pike met een lengte van 2,18 meter en een werpgewicht van 30 – 90 gram is uitermate geschikt voor deze visserij. Tijdens het pelagisch vissen op grote snoek prefereer ik een wat lange hengel. Het zal niet de eerste keer zijn dat een vis tijdens de dril onder de boot duikt. Met een wat langere hengel kun je dan de vis gewoon wat beter sturen. Ook gezien het feit van de acute actie die vlak onder de hengeltop ontstaat kies ik voor een hengel als deze.

De Berkley Sick Pike is zeer geschikt voor deze visserij.

Deze hengel heeft namelijk een heavy actie maar wel met een medium doorbuigende blank. Hierdoor wordt het kopschudden van een grote vis mooi opgevangen en het is juist door dat kopschudden waar 9 van de 10 keer de haak losschiet. Ik heb dit euvel zelf in het verleden meermaals meegemaakt met de verkeerde hengel, en dat is zonde want een dergelijke grote vis wil je natuurlijk wel gewoon vangen!

 

De reel

Dikkere lijn en een sterke leader zijn wel zo prettig als je aasje verdwijnt is zo’n mega kop.

Als reel gebruik in de Abu Garcia BEAST X in combinatie met 50 lb Whiplash 8. Dit lijkt een vrij forse lijnklasse voor een visserij als deze, maar voor de vis maakt dat echt niet uit. Omdat de pelagische visserij er een is met acute aanbeten en niet zoals bijvoorbeeld het op en neer laten zakken van een shad tijdens de verticale visserij met slack in de lijn, mag je best wat trekkracht over houden! Qua onderlijn gebruik ik standaard 90 lb AFW Shark Leader en een staylock maat 4.

De softbaits

Wanneer we gaan kijken naar de softbaits die gebruikt kunnen worden dan is de keuze letterlijk en figuurlijk onbegrensd! Echter geldt hier ook: een simpele setup kan vaak voor verrassende resultaten zorgen en vandaar dat ik mijn collectie die ik meeneem op het water ook zo klein mogelijk houd. Softbaits gebruik ik van een aantal verschillende merken maar het gaat er vooral om dat de verhouding van het rubber en dan met name de actie die deze geeft in het water optimaal zijn afgestemd. Daarom ben ik een groot fan van het merk Darkmoon baits.

Mijn voorkeur gaat 100% uit naar de softbaits van Darkmoon baits.

Yves Robyn, de eigenaar van dit mooie merk is geen onbekende in de pelagische wereld en hij heeft precies de juiste verhoudingen weten te verwezenlijken in zijn sofbaits waar lengte, actie en de kleurstelling en houdbaarheid van het rubber tegenover de tanden van een vis als het ware tot een gouden combinatie is verheven.

De wat kleinere softbaits mogen wat meer gedrongen zijn.

Tijdens het pelagisch vissen op snoek gebruik ik verschillende lengtes in softbaits. Met name grote vis kan hier op sommige wateren heel erg op reageren. Het is dan niet zozeer de actie die afschrikt, maar wel het profiel dat soms voor de vis argwaan kan opwekken. Daarom hanteer ik meestal de stelregel bij lange slugs dat ze dun zijn en bij de kleinere dat ze wat meer gedrongen zijn in het profiel. Ik zeg slugs, omdat deze mijn voorkeur genieten en ik hier zeer subtiel een actie aan mee kan geven. Shads functioneren vaak ook, maar die gebruik ik dan meer voor het verticale spelletje.

 

De loodkoppen

Iets wat misschien nog wel veel belangrijker is dan de softbait zelf, is het gewicht van de loodkop, in dit geval een screw-in ball die voorop de softbait zit. En hier komt dan ook direct weer het grote euvel van flexibiliteit om de hoek kijken. Je wilt natuurlijk zo subtiel mogelijk het aas aanbieden en dat kan alleen maar als de loodkop ook die mogelijkheden biedt.

De loodkoppen van Darkmoon baits kun je in elke mogelijke kleur krijgen, perfect matchend met je softbait!

Dus geen screw-in koppen met een lange spiraal. Ik gebruik een dunnere draad, welke overigens muurvast blijft zitten met een kortere spiraal. Ook hier gebruik ik steevast de koppen van Darkmoon baits. Wederom is dit merk uniek met deze eigenschappen. Een ander groot bijkomend voordeel is dat de koppen gecoat zijn in de meest uiteenlopende kleuren. Maar wat misschien nog wel veel belangrijker is, is dat het lood niet afgeeft op de softbait.

De rigs

Omdat ik de rigs die ik gebruik zo simpel mogelijk wil houden, gebruik ik een dubbele wartel van Pikecraft Fishing. Deze zijn oersterk en van zeer hoge kwaliteit. Aan beide kanten bevestig ik een ovale splitring. Deze levert Pikecraft ook en zijn tevens bij BKK verkrijgbaar. Het voordeel van een splitring als deze t.o.v. een ronde, is dat hij beter blijft zitten en dus niet kan draaien, omdat de vorm ovaal is.

Een ovale splitring van BKK en een wartel van Pikecraft. Extreem hufter proof.

Daardoor staat de dreg rechter op de rug, maar bij een aanbeet heb ik wel de flexibiliteit. Qua dreggen gebruik ik de Spear-21UVO van BKK in een maat 1 of 1/0, aangepast aan mijn visserij, maar ook aan de grootte van de softbait. Ga ik heel groot pelagisch aan de gang, dan gaat mijn voorkeur uit naar een 2/0 of zelfs een 3/0 dreg om de allergrootste vis te kunnen vangen!

Met deze informatie ben jij weer beter voorbereid voor de pelagische wintersnoeken. De juiste hengel, softbaits en loodkoppen zijn de sleutel tot succes. Kijk vooral even op de instagram van Christian voor vette vangstfoto’s en tips & tricks.