Visgids Juul Steyn: “Finesse technieken worden steeds belangrijker!”

09/05/2022
Visgids Juul Steyn: “Finesse technieken worden steeds belangrijker!”

Visgids Juul Steyn van Ultimate Fishing Xperience was enigszins vastgeroest met de conventionele vistechnieken. Maarrrrr, toen zag hij het licht, het licht van de Vistechnische Dienst. Al snel ontdekte hij dat er zoveel meer uit de roofvisserij te halen is en kreeg hij nieuwe technieken onder de knie. Met succes!

Door Juul Steyn

Na een lange en eerlijk gezegd erg taaie winter met weinig actieve vis kan ik niet wachten tot het ‘werpseizoen’ weer open gaat. Net als de andere UFX-visgidsen speelt het werpen met hard- en softbaits een hoofdrol, maar ik richt me ook graag op nieuwe technieken.

Ook afgelopen winter werd er nog actief geworpen aan boord bij UFX visgids Juul Steyn, zoals hier op de Maasplassen

In Amsterdam ga ik aan de slag met finesse technieken waaronder de Inu rig. Op de Maas en, dit jaar voor het eerst, de Waal ga ik me specifiek toeleggen op grote snoekbaars, baars en roofblei.

De baars is vooral zo interessant omdat hij zich op zoveel verschillende manieren laat foppen.

Werpend vissen geeft zóveel meer voldoening dan simpelweg onder de boot jojoën

Sinds een jaar of drie is mijn werk als visgids in Amsterdam radicaal veranderd; een keuze die mijn gasten enorm waarderen. Van 2007 tot ca. 2018 was het vooral verticalen en dropshotten wat de klok sloeg, maar geïnspireerd door de mannen van de Vistechnische Dienst ben ik me veel meer gaan toeleggen op finesse technieken. Werpend vissen geeft meer voldoening en is vaak een stuk effectiever dan domweg onder de boot blijven jojoën.

 

Grote baars met de Inu rig

Afgelopen winter werden er al mooie vissen met de Inu rig gevangen, maar het echte Inu-feest begint deze zomer pas

De afgelopen twee jaar heb ik me verdiept in het vissen met finesse technieken op de Maasplassen en die ervaring wil ik komend seizoen gaan toepassen in Amsterdam. Met crank baits en twitch baits achter baars en snoekbaars aan, maar ook met hier minder vaak gebruikte technieken als de Ned Rig, Carolina Rig, tubes en de Inu rig.

Weinig zaken zijn zo bevredigend als een harde beuk op een stil hangende twitch bait

Twee andere baits waar ik komend seizoen meer mee aan de slag wil in Amsterdam is het gericht vissen op grote snoekbaars met chatter baits en vib lures, met name na zonsondergang. De Inu rig zal ik zodra het seizoen weer open is graag nader toelichten tijdens een reportage met Roofmeister. Mijn doel is om komende zomer een 50 cm+ baars en een 80 cm+ snoekbaars met de Inu rig in Amsterdam te vangen. Als het even kan tijdens die reportage haha!

 

Pelagic fantastic

Last but not least het pelagisch vissen in Amsterdam. Wat dat betreft is er echt een wereld voor me open gegaan op de dag dat ik eigenaar werd van een Garmin Livescope. Afgelopen winter heb ik mijn eerste stappen gezet in de wereld die ‘pelagic fantastic’ heet en dat smaakt beslist naar meer. Het is geweldig leuk om deze visserij als visgids in Amsterdam aan mijn gasten aan te kunnen bieden.

Sinds de aanschaf van een Garmin Livescope is er een wereld voor mij én mijn gasten opengegaan.

Niet in de laatste plaats omdat de vissen die ze hiermee vangen vaak flink aan de maat zijn. Heb je eenmaal de aanbeet van een dikke snoekbaars of snoek live op je scherm gezien, dan wil je beslist meer. Echt een verslavend spelletje. Mijn pelagische uitdaging voor dit seizoen is om een écht grote snoekbaars, zeg 90 cm of meer, op half water te vangen.

 

Hard core hardbaits op de Maas en Waal

Wat het roofvissen op de Maasplassen betreft, zal ik mij als visgids vooral toeleggen op hardbaits. Roofblei in de vroege ochtend en naarmate de dag vordert meer achter de baars en snoekbaars aan. Vorig jaar was ik al positief verrast door de mooie baarzen die we met crank baits, chatter baits en vib lures langs de stenen oevers vandaan plukten.

UFX visgids Juul Steyn wil zich komend seizoen nog meer toeleggen op het werpen met crank baits op de Maas.

Dat vraagt om nader onderzoek. Hetzelfde geldt voor de Waal, een water dat me al jaren vragend aankijkt zonder dat ik daar tot nu toe werk van heb gemaakt. Mijn persoonlijke doel voor de Maas en Waal is om hier een roofblei van 75 cm of meer met oppervlaktekunstaas te vangen – of door mijn gasten te laten vangen, dat vind ik minstens zo mooi.

 

Nieuwe Siegersma visboot

De Siegersma Casting King 2.0 is zo ontworpen dat deze aan alle verwachtingen van de actieve roofvisser voldoet.

Mensen die me volgen, weten dat ik sinds een jaar of twee vanuit een Siegersma aluminium visboot op de Maasplassen gids. Die beviel me dermate goed dat ik vorig jaar heb besloten om ook mijn boot in Amsterdam te vervangen door een Siegersma, voorzien van een 70 PK Yamaha outboard. Deze ‘Casting King 2.0’ is een doorontwikkeling van mijn ‘Maas-boot’ waarbij al mijn wensen tot in de puntjes zijn uitgewerkt.

De nieuwe visboot van Juul kenmerkt zich door een gigantisch werpdek voorop en een nog steeds respectabel dek achterop.

In de praktijk betekent dit dat mijn gasten beschikking hebben over een extreem groot werpdek voorop de boot en een nog steeds ruim werpdek op de achterplecht. Op het voordek hebben de gasten beschikking over een Garmin Echomap Ultra 122 SV en op de console staan een Echomap 122SV en een Echomap 92UHD voor optimaal beeld onder en rondom de boot.

Visgids haalt de meest voldoening uit het waarmaken van de dromen van zijn gasten.

Alle hengels waarmee niet gevist wordt (St. Croix Legend Elite, Tournament en Premier voorzien van Shimano molens en reels) zijn keurig onder het voordek opgeborgen en ook andere materialen en bagage bevinden zich ‘benedendeks’. Hierdoor kun je genieten van een ruime, schone en ontzettend prettige visboot waardoor je meer plezier uit je visdag haalt.

 

Juul Steyn is visgids op de wateren in en rondom Amsterdam, de Maas (en Waal). Hij schreef het praktische boek over roofvissen getiteld ‘Denken als een vis’, klik HIER.  dat in 2020 door NRC Handelsblad ‘Mannenboek van het jaar’ werd genoemd. Meer informatie over vissen met visgids Juul Steyn, klik HIER