Wil jij knallen met de opening? Dit moet je weten!

14/05/2023
Wil jij knallen met de opening? Dit moet je weten!

De seizoensopening. elke roofvisser rekent zich vooraf rijk. Van dressuur is geen sprake en alles wordt zonder twijfel gegrepen. Right? Wrong! Natuurlijk is het iets om naar uit te kijken en kun je knallen, maar vergeet niet dat je een waterdicht plan moet hebben. 

Door Marc Hoeben

De opening van het roofvisseizoen; altijd een speciale tijd waar iedere roofvisser naar uitkijkt. Je maakt plannen en weet niet wat er komen zal. Twee maanden van gesloten tijd zorgen er voor dat je het water niet meer kunt volgen. De extreem schommelende temperaturen en de seizoensverschuivingen van de laatste jaren maken het er al helemaal niet makkelijker op. De laatste jaren zie je geregeld berichten van slechte vangsten of zelfs blanks op een openingsdag! Kun je hier dan wel wat aan doen?

De wisselende temperaturen van laatste jaren maken het er niet makkelijker op, je moet meer inspelen op de omstandigheden.

 

Keuze van het viswater

Ik ga jullie vertellen hoe ik de laatste jaren mijn seizoensopening vis. Allereerst begin ik met de keuze van mijn viswater; ik kies voor een groot water met uitwijkmogelijkheden. Daarbij kies ik ook nog voor een accommodatie aan of liefst op het water. Met de opening ga ik meestal voor een paar dagen vissen. Omdat ik voor een accommodatie op het water kies, verspil ik minder tijd met rondrijden en traileren! Je stapt letterlijk vanuit je bed in je boot, en bent direct aan het vissen!

Ik kies voor een accommodatie aan het water.

Nog een voordeel is dat je tot laat kunt doorvissen! Denk wel aan je nachtvisvergunning! De keuze van een groter water met uitwijkmogelijkheden naar kleiner water heb ik al vele jaren geleden gemaakt en heeft me ook al vele jaren succes opgeleverd. De keuze van het water maak je geruime tijd op voorhand omdat je de accommodatie aan dat water dient te reserveren.

Voordeel van accommodatie aan het water is dat je tot heel laat door kunt vissen.

 

Niet vastpinnen op één soort

Wat nu volgt, is wat ik de laatste jaren heb aangepast aan mijn visserij tijdens de opening. Ik zal mij niet meer vastpinnen aan één bepaalde vissoort! Gelukkig ben ik een beetje een allrounder en heb ik er geen problemen mee om niet uitsluitend op mijn geliefde roofvis te vissen. Vroeger pinde ik me vast op één bepaalde vissoort! Ik zocht graag de mooie, grijsblauwe snoekbaarzen op.

Ik zoek graag de snoekbaars op, maar als die niet willen dan schakel ik gerust over.

Prachtige vissen vind ik dat én erg agressief! Met de klimaatopwarming zijn de snoekbaarzen meestal wel afgepaaid, maar hun mooie grijsblauwe paaikleed raken ze natuurlijk niet zo snel kwijt. Maar wat als ze er niet meer zitten? De laatste jaren heb ik meermaals ondervonden dat het grootste gedeelte van de vissen alweer  weg waren van de watertjes waar ze paaien. Je bent twee maanden niet meer op je geliefde viswater geweest en weet dus totaal niet waar de vis zich zal bevinden. Het is nu een tijd van zoeken en uitproberen!

 

Selecteren in kunstaas

Het eerste wat ik ga doen is selecteren in mijn kunstaas. Normaal zeg ik altijd: neem niet te veel kunstaas mee, maar leer je kunstaas kennen. In deze periode negeer ik die regel, omdat we divers gaan vissen zowel qua techniek als op de vissoort. Je moet zowel ondiep als diep kunnen vissen maar ook snel of juist traag. Eén ding is zeker, ik selecteer vooral op de grootte van het kunstaas. Ik ga voor het mid-size kunstaas, zeg maar tussen de 10 en 15 cm.

Ik ga voor medium kunstaas met de opening.

Waarom net deze maat van kunstaas? Dit is het formaat kunstaas dat zowat door elke roofvis gemakkelijk gegrepen wordt. Door dit formaat kunstaas te gebruiken, moet ik ook niet al te veel verschillende hengels meenemen. Swimbaits, spinnerbaits, pluggen, shads en topwaters van dit formaat kan ik allen op een paar hengels vissen. Het belangrijkste is dat je weet wat je met je kunstaas kunt! Je kunstaas door en door kennen is een gouden regel! Als je dat doorhebt dan weet je precies wanneer je dat bepaald stuk kunstaas kunt inzetten.

 

De sleutel vinden

Ik probeer steeds met mijn vismaat af te spreken om elk met ander kunstaas te vissen. Ik kan bijvoorbeeld goed een spinnerbait vissen, terwijl mijn maat een twitchbait zou vissen. Op deze manier kom je het snelst achter de beste vangstcombinatie voor die dag. Vind je vis ondiep, dan betekent dat niet dat ze overal ondiep zitten. In deze tijd van het jaar kun je werkelijk overal vis verwachten.

In deze tijd van het jaar kun je overal vis verwachten.

De temperaturen zullen ook nog zeer verschillend zijn tussen de verschillende viswateren. Dus, niets is stabiel, zoals je dat later op het seizoen wel degelijk hebt! Ik schrijf hier nu over de bevindingen die ik persoonlijk op mijn veel beviste wateren heb ondervonden. Ik kan me voorstellen dat het er op bijvoorbeeld snelstromende getijde rivieren heel anders aan toe kan gaan.

Vang ik ergens vis dan kom ik gerust later nog eens terug.

Als ik nu een stek vind waar ik goed vis vang, dan doe ik die zeker nog een keer aan op dezelfde visdag. Ook zal ik er zeker de volgende visdag nog een keer gaan kijken, meestal lukt het dan nog om er een paar vissen te vangen. De hengeldruk is groot met de opening, en zeker op klein water wordt het al snel wat minder na twee dagen zware bevissing.

Wees creatief en voeg een extra trigger toe aan je kunstaas.

Probeer dan creatief te zijn en anders te doen dan de anderen, zowel in patroon van vissen als in creatief omgaan met je kunstaas. Versier de boel eens wat en zorg voor een trigger, je zult zien dat dit dan toch nog vis oplevert.

 

Je fishfinder

Je fishfinder leren gebruiken zal je ook meer vis opleveren! Ik gebruik de laatste jaren vooral mijn side scan. Op mijn Lowrance toestel heb ik een duidelijke side scan staan, maar veel mensen weten deze niet zo goed te gebruiken. Mijn side scan staat meestal op 455 KHz, dit is de beste optie om ver en ondiep te zien. Met deze frequentie kun je verder kijken in het water en zal de hoek ook iets meer naar boven gericht zijn zodat je beter tot tegen de oever kunt zien.

Op 455 kHz kan ik ver kijken en scholen witvis onderscheiden.

Op 800 kHz zie je minder ver, maar wel scherper dichterbij.

Bij de 800 KHz zal je minder ver zien, de zijkanten van je beeld zullen donkerder zijn, je resolutie zal wel beter zijn waardoor je vis of obstakels dichter bij de boot duidelijker zal kunnen onderscheiden. Omdat ik veelal werpend vis op ondieper water, zal ik vis gaan zoeken op de 455KHz. Ik zoek dan vooral ook naar scholen witvis, gegarandeerd dat er daar roofvis tussen zit.

Vind je witvis, vind je roofvis!

Heb je op een gegeven moment vis gevonden, zet dan een waypoint! Met de hulp van je bereikringen kun je je nu gaan positioneren zonder dat je de vis verjaagt en kun je ze zo werpend gaan belagen. Ben je niet zo goed bekend op het water, gebruik dan een C-MAP kaart.

 

Trollen kan goud zijn

Ik herinner me nog een opening van een paar jaar terug. Het was toen erg taai, wat we ook deden, niets bracht ons tot succes. We konden wel her en der een visje vangen, maar daar bleef het bij, geen doorbraak dus. Ik stelde voor om te gaan trollen, met twee man in de boot kun je vier waterlagen afvissen op een redelijk tempo. De ideale manier om snel vis te vinden. Ook hier is het weer van belang je kunstaas zeer goed te kennen. Het heeft geen zin om twee of drie pluggen in dezelfde waterlaag te laten lopen wanneer je aan het zoeken bent op welke diepte de vis vertoeft.

Trollen met pluggen kan soms tot een doorbraak leiden.

Uiteindelijk kwamen we op een stuk water waar we een snoek vingen aan de plug die 2,5 meter diep loopt. Toen we de boel terug opstartten, vingen we kort daarop weer een snoek op dezelfde plug. Dit gaf ons genoeg informatie over de diepte en deze stek. We ruilden het trollen in om dit stuk wat werpend te gaan afvissen. Ik deed dit met een wat grotere plug, ongeveer 13 cm die gemakkelijk de 2,5 meter diepte haalt. De boot zou ik boven 5 meter water leggen en we bestookte van uit deze positie de ondiepe oever. Dit bleek een schot in de roos.

Trollend een goede stek gevonden, uitwerpen was een schot in de roos.

Verschillende snoeken konden we daar vangen, zelfs snoekbaars kwam op deze manier in de boot. Twee dagen hebben we van deze mooie stek kunnen oogsten. Dit veranderde onze taaie opening in een succes. Gewoon door onze visserij aan te passen aan de omstandigheden!

 

Anticiperen

Bij een opening zit bijna iedere roofvisser op of aan het water, iedereen wil gaan vissen natuurlijk. Wanneer ik al uren de oevers zit uit te kammen zonder resultaat en ik zie dat er achter mij in het diepere water verticalend wel goed vis wordt gevangen, dan zal ik niet aarzelen om over te schakelen. Ook ik vis wel eens verticalend en als dit de manier is, om op dat moment goed vis te vangen, dan schakel ik over naar deze techniek. Met deze manier heb ik verschillende openingen gered van een blank! Ik heb geleerd dat snel anticiperen op wat je ziet of aanvoelt én het kennen van je kunstaas een regel tot succes is!

Ik schakel gerust over wanneer ik achter me zie dat ze verticalend wel vangen.

Nog even iets over de stekken die ik vooral opzoek tijdens de opening. Wanneer het in april en mei al goed warm is geweest, zoek ik vooral naar ondiepe stukken water waar afgesloten poeltjes of grachten aan grenzen. Op de grote rivieren of kanalen heb je meestal wel steenstort waar ze dan her en der een doorgang hebben voorzien naar het achterliggend natuurgebied. Dat ondiepe water achter het steenstort is meestal al vlug opgewarmd en trekt de aasvis aan. Maar als het tij zakt of er passeren schepen dan moeten de visjes soms noodgedwongen de poeltjes verlaten. Dat weten de rovers verdomd goed!

Een hotspotje dit!

Dit zijn voor mij dan ook stekken die ik zeker opzoek. Maar denk nu niet dat ik lange stukken saaie oever links laat liggen! Het is niet omdat het er voor ons van bovenuit niet interessant uitziet, dat het er op de bodem ook zo is. Tijdens het trollen langs zo’n  saai uitziende oever zie ik soms interessante structuren onder water verschijnen. Deze duid ik dan aan met een waypoint en ga ik later eens uitkammen.

 

Bescherm je spullen tegen waterschade

Nog even iets over materiaal als je een paar dagen weg bent. Zelf kan ik gerust vier dagen vissen zonder mijn accu te hoeven laden. Ik heb een zware Rebelcell 24V100 lithium accu en een lichte boot. Voor mensen met een minder zware accu, vergeet zeker je lader niet en informeer over de laadmogelijkheden op je accommodatie. Ik heb ook steeds wat fotoapparatuur mee, zorg dat deze steeds waterdicht opgeborgen zit!

Camera zit goed opgeborgen in de waterdichte koffer van Plano.

Liefst nog wat van die droogzakjes erbij voor eventuele condens, voor mij zijn de waterdichte Plano koffertjes een goede oplossing. Ook voor je kleinere spullen zoals bijvoorbeeld je autosleutels heeft Plano handige kleine waterdichte doosjes! Het is nooit leuk je vistrip te moeten onderbreken wegens waterschade, en dan nog te zwijgen over de herstelkosten door waterschade aan je elektronica!

Voorkom waterschade!

Zo, nu heb je er een beetje een idee van hoe ik mij tijdens de opening aanpas aan de omstandigheden. Na een paar dagen vissen heb je weer een beeld van waar de vissen zich bevinden. Je kunt je dan makkelijker gaan richten op je favoriete roofvis! Op deze manier een opening vissen met tal van verrassingen is voor mij zeker geen straf!

 

Flink wat informatie om te verwerken, maar er komt bij een opening veel kijken. Volg Marc ook even op zijn Instagram voor meer van dit soort toffe foto’s.