Trillend op baars – De chatterbait – Als search & finesse bait

21/02/2020
Trillend op baars – De chatterbait – Als search & finesse bait

Vissen op blackbass is enorm populair aan de andere kant van de oceaan en de markt voor kunstaas en technieken is dan ook constant in ontwikkeling. Vele technieken zijn overgewaaid uit de US. Denk maar aan dropshot, Texas rig, Carolina rig, Ned rig etc etc die wij hier inmiddels ook inzetten op onze gestekelde vrienden baars en snoekbaars. Tijd om weer eens wat eigenzinnigs in de spotlights te zetten, de chatterbait.

Door Rico Stougie

Ook de chatterbait is er hier 1 van. De chatterbait is inmiddels al een paar jaar bekend in Nederland, maar dan vooral de grotere exemplaren voor snoek. Na wat research op internet kwam ik diverse Amerikaanse en Japanse websites ook ‘micro-chatterbaits’ tegen. Dat zou toch killing moeten zijn  voor een opportunistische roofvis als de baars.

Black bass, daar waar de basis van veel vistechnieken ligt.

 

Wat is een chatterbait?

Voor snoek al een stuk bekender dan voor op baars en snoekbaars.

Een chatterbait is eigenlijk een loodkop met daarvoor een blad aan een splitring. Tijdens het binnendraaien beweegt dit blad snel links en rechts door de waterdruk. Dit geeft een hoop trillingen in het water. Vaak is de loodkop voorzien van een skirt en op de haak een softbait. Dit kunnen uiteraard allerlei soorten softbaits zijn. Voor deze visserij gebruik ik chatterbaits vanaf 3,5 gram tot een gram of 7.

 

 

Waar/wanneer/hoe?

Een chatterbait is een heel universeel stukje kunstaas en daarom eigenlijk onder alle omstandigheden in te zetten. In de zomer gebruik ik vaak de kleuren wit, chartreuse of firetiger in combinatie met een bijpassende shad met schoepstaart. Deze vis ik dan vrij rap op half water of juist net onder de oppervlakte. Zo probeer ik een aasvisje te imiteren die op de vlucht is. In dit geval gebruik ik het feitelijk als searchbait om snel de actieve vis te kunnen lokaliseren. De aanbeten zijn vaak reaction strikes, ofwel harde felle aanbeten.

Eindeloos varieren met kleuren, skirts en softbaits.

Richting het najaar, zo vanaf oktober ongeveer, doe ik een stapje terug. Qua kleuren ga ik dan meer naar de natuurlijke kleuren toe. Bruin, watermelon, zwart/blauw, donkerrood. Als softbait kies ik dan een kreeft-imitatie, twisterstaart of drijvende worm. Nog steeds gebruik ik het als searchbait om de actieve vis te kunnen vinden. Maar vaak zul je merken dat als het water echt kouder wordt, je minder snel actieve vis zult vinden.

Actieve baars zoeken. Gevonden 🙂

Dan doe ik net als de vis een stapje terug en vis ik de chatterbait eigenlijk net als een skirted jig. Na de inworp laat ik de chatterbait aan een semi-slappe lijn afzinken naar de bodem. Het blaadje zal het zakken nog verder vertragen en vaak krijg je dan ook al aanbeten tijdens het zakken. Als het aas eenmaal op de bodem ligt, laat ik het een aantal seconden liggen voordat ik begin met binnenvissen.

De chatter blade iets buigen voor meer diepgang.

Het binnenvissen kan op diverse manieren. De eerste manier is net als een gewone shad met loodkop. Dus van de bodem tillen, slag met je molen/reel en weer laten zakken. Dit werkt eigenlijk altijd, maar mijn voorkeur gaat uit naar het volgende: Ik sleep de chatterbait als het ware over de bodem. Hierbij probeer ik het aas niet van de bodem te laten komen. Zo imiteer een kreeft of grondel die over de bodem scharrelt.

De 4Street Chatter, mijn favoriet.

Zeker de grotere baarzen zijn hier dol op en plukken maar wat graag je aas van de bodem af. Het blaadje zorgt ervoor dat je chatterbait soms ook naar links of rechts uitwijkt en soms kan dit net die trigger zijn of ze hem wel of niet pakken! De aanbeet kenmerkt zich vaak aan een korte zachte roffel op je top, of je lijn loopt ineens weg. Wacht dan heel even met aanslaan zodat ze de chatterbait goed naar binnen kunnen werken en sla dan zijwaarts aan.

 

Een chatterbait vis ik het liefst op een medium-light baitcaster met een snelle actie. Meestal is dit een hengel van 1.95 meter lang met een werpgewicht tot 10gram. Op de reel zit een 8/00 gevlochten lijn in een felgroene kleur. Zo kan ik ook de aanbeten zien zonder ze soms te voelen. Aan de gevlochten lijn knoop ik een 28/00 fluorocarbon leader en het kunstaas knoop ik rechtstreeks hieraan.

 

Tips en tricks

Een chatterbait is rechtstreeks uit de verpakking zelfs zonder softbait prima te gebruiken. Toch doe ik er eigenlijk altijd een softbait op om zo de chatterbait wat meer body te geven. 9 van de 10 keer zijn de blaadjes die er op zitten zilverkleurig. Voor de zomermaanden is dit perfect om zo juist de schittering van een aasvisje extra te imiteren.

Lekker veel volume en daarmee een vette hap voor baars & co.

In de koudere maanden als ik dichter bij de bodem vis, maak ik bij voorkeur het blaadje zwart met een permanent marker. Een kreeft of grondel schittert niet onder water en is juist zo onopvallend mogelijk.

Wat je ook soms zult merken, afhankelijk per merk, is dat de chatterbait soms te snel naar de oppervlakte komt tijdens het binnendraaien. Kan heel goed zijn, maar vaak wil je dat juist niet. Gelukkig is dit heel simpel op te lossen. Pak een tang met een brede bek en buig het blaadje ongeveer 45 graden naar achter toe, richting haakpunt. Dit zorgt ervoor de waterdruk iets minder wordt en zo zal je chatterbait minder snel naar de oppervlakte komen.

In de zomer prima te gebruiken als searchbait.

 

Aanschaffen

Gelukkig hoef je niet via Amerika of Japan deze micro-chatterbaits te bestellen. Er zijn een aantal merken die inmiddels ook in Nederland goed verkrijgbaar zijn. Quantum heeft sinds kort een speciale lijn op de markt gebracht genaamd 4Street. Hierin zit mijn favoriet, de 4Street Chatter in 5 gram. Verkrijgbaar in diverse kleuren maar Green Pumpkin en White zijn hierin echt de toppers.

Ook Kunstaasoutlet verkoopt van Z-man de Mini en Micro Chatterbait (7 en 3,5gram). Het voordeel aan deze chatterbaits is dat ze in wat meer kleuren verkrijgbaar zijn en iets grotere haken hebben.