Zo gebruik je en lees je een fishfinder – 2D Sonar & SideVision

11/01/2022
Zo gebruik je en lees je een fishfinder – 2D Sonar & SideVision

Wie een betaalbare unit wilt hebben, een fishfinder die gebruiksvriendelijk is en die toch boordevol geavanceerde features heeft, moet zeker eens verder kijken naar de Element fishfinder van Raymarine. Een van de topvissers die uitgerust is met deze unit is snoektopper Thijs van der Sanden van Rozemeijer.  Thijs post regelmatig interessante screenshots, ook onlangs weer enkele waar we eens wat dieper op ingaan. 

Je waterkaart, ’traditionele’ sonar en SideVision kunnen je ontzettend veel vertellen over wat er zich onder water afspeelt. Op de waterkaart kun je aan de hand van dieptelijnen precies het diepteverloop zien. Hoe dichter die lijnen bij elkaar lopen, des te steiler het bodemverloop. Misschien is dit wel een van je belangrijkste functies in je verkenning van nieuw water. Het is de manier om die scherpe taluds, gaten, richels, bulten en dergelijke op voorhand te vinden.

Het ligt niet bomvol met vis, maar het is toch zeer interessant! Zie het verschil tussen de vis die links van de boot ligt en de vis die rechts ligt. 

De 2D Sonar vertelt je wat er zich direct onder je boot afspeelt, de SideVision wat er links en rechts gebeurt. Met name de SideVision is vaak nog wel eens lastig te interpreteren. Wat er hier feitelijk gebeurt is dat de unit een echo naar beneden stuurt en op de bodem uitspreidt naar weerszijden onder de boot. Zie onder.

Vismaat Sander Paans van Rozemeijer met een bak! Misschien iets meer voor snoekbaars, maar zeker ook voor snoek heeft een goede fishfinder enorme meerwaarde.

Je ziet op bovenstaande afbeelding duidelijk vis onder, maar met SideVision ook aan weerszijden van de boot liggen. Op de Sonar rechtsboven zien we in vrijwel elke waterlaag vis liggen. De concentratie moeten we voornamelijk tegen de bodem aan zoeken. Een bom aan informatie reeds. Met de SideVision doen we daar een schepje boven op. Rechts (op de SideVision) zijn het duidelijk wat kleinere, bollere signalen. Hoogstwaarschijnlijk witvis. Voor de duidelijkheid, de witte signalen zijn de vissignalen. Het donkere signaal erachter is de sonarschaduw. Hoe verder beide van elkaar verwijderd zijn, des te hoger de vis van de bodem zwemt.

“Dat je deze stek eens flink moet gaan uitkammen, moge duidelijk zijn”

Thijs heeft hier een bijzondere screenshot gemaakt, want kennelijk vaart hij hier exact boven een (denkbeeldige) scheidslijn tussen roofvis en witvis. Links op het scherm van de SideVision zien we namelijk overduidelijk langgerekte, slanke signalen. Dat je deze stek eens flink moet gaan uitkammen, moge duidelijk zijn 😉

 

Recht boven baitball

Een school pelagische witvis. Pelagisch houdt in dat ze in de middelste waterkolommen zwemmen.

Hier zie je duidelijk dat Thijs een schooltje witvis recht onder de boot heeft. Op de SideVision zie je links (naar de oever toe, ook te zien ) dat het ondieper wordt, rechts wordt het geleidelijk dieper. De kleur van de bodem links is aanzienlijk harder in tegenstelling tot rechts. Stel je die sonarrichting voor die vanaf de bodem links en rechts wordt gestuurd. Links krijgt die nog informatie van de licht oplopende bodem, rechts echter, schijnt de bundel nog een stukje over de bodem, maar zodra de bodem naar beneden loopt, is er voor de sonar geen bodeminformatie meer weer te geven. Het zwarte is ook hier weer feitelijk de sonarschaduw.

 

Stekken spotten

Hier gaat je vissershart sneller van kloppen!

Je ziet hier mooi op de 2D Sonar rechtsbovenin dat Thijs over de diepe kuil is gevaren die je op de waterkaart (linksbovenin) ziet, rechts onder het boot icoontje. Hier zie je duidelijk de dieptelijnen om elkaar heen cirkelen. Ook nog eens dicht op elkaar wat aangeeft dat de randen van de kuil vrij steil zijn. Het roofvishart moet hier sneller van gaan kloppen en, inderdaad op de 2d Sonar zien we de kuil vol liggen met witvis. Roofvissignalen zien we niet zo snel, maar je kunt er donder op zeggen dat die zich hier ook bevinden. Feitelijk is dit een ideaal voorbeeld van eerst een stek zoeken met de waterkaart, om er daarna met de 2D Sonar en SideVision boven te gaan liggen en te kijken of er inderdaad wat te halen valt.

 

Hoe herken je planten?

Een mogelijke hotspot…

Ook boven weer een stek met veel potentie. Links van de boot op de SideVision is gedetailleerd een plantenveld te zien die tegen de kribkop aan groeit op de rivier. Hoe zie je dat dit planten zijn en geen vis? Dat zie je doordat er nauwelijks sonarschaduw achter ligt en dat het ontzettend dicht op elkaar staat met veel lichtere plekken tussen de harde vlekken in. Dat vissen hier graag liggen, is ook te zien op zowel de 2D Sonar als de SideVision. Je ziet onder de boot een signaal liggen en de SideVision geeft aan dat het aan de linker kant van de boot is. Tip voor de visser, positioneer je boot op ongeveer werpafstand van het plantenbed. Indien mogelijk, werp boven het plantenveld (of de planten staan tot aan het oppervlak)  je kunstaas en vis het over de plantenrand heen. Bijna vangstgarantie.

 

Het is en blijft oefenen, dat interpreteren van fishfinders, maar is zeker ook een heel leerzaam spelletje wat leuk is om te ervaren. Check zeker even Thijs zijn Facebook voor meer van dit soort vette screenshots! Meer informatie over de Raymarine Element? Klik HIER.