Zo kun je vanaf de kant op roofvis het verschil maken!

07/06/2023
Zo kun je vanaf de kant op roofvis het verschil maken!

Vrij recent stond er een artikel online over het zoeken van stekken op afstand met behulp van Google Maps. Klik HIER. Dit is in de basis natuurlijk een goede eerste stap bij het zoeken naar nieuwe stekken. Toch kun je nog een stuk verder gaan in de voorbereiding. Met Navionics kun je precies zien hoe je stek er onder water uit ziet!

Door Bart van de Walle

Zelf woon ik in het hoge noorden, maar vis ik graag in het zuiden op de rivierplassen. Dikke baars is dan de targetvis. Een speld in een hooiberg zoeken, als je niet een klein beetje tijd steekt in je voorbereiding. Die uren staren naar een beeldscherm maken je visdag uiteindelijk zoveel efficiënter dan bingen op Netflix. Dus Netflix sluiten, Navionics openen. Nadat ik de eerste verkenning heb gedaan via Google Maps open ik de Navionics boating app en zoom in op het gekozen water.

Een van de vele interessante rivierplassen van Nederland.

Voordat iedereen begint te stuiteren, dit is een puur hypothetisch artikel. Het water wat ik heb gekozen, is een water waar ik nog nooit ben geweest en waar ik verder helemaal geen kennis van bezit. Mocht ik toevalligerwijs op een van je stekken zijn uitgekomen, bedenk dan hoe groot de kracht is van een goede voorbereiding en pas het ook toe in jouw voorbereiding.

 

De weergaves

De standaard weergave geeft je een globaal beeld van het water. Wit is alles vanaf 11 meter en dieper. En hoe donkerder blauw het water is ingekleurd, hoe ondieper het wordt. Gelukkig is er ook een aantal extra weergaven in de (betaalde) versie van Navionics. Om verder te gaan richting echte stekken, gaan we nog verder inzoomen.

Met name de SonarChart en Reliëf Shading zijn voor ons vissers erg belangrijk.

Iets verder ingezoomd in de standaard weergave, de Sonar Chart en de Sonar Chart met aangepaste kleuren.

Heb je geluk en is er van je uitgekozen water een Reliëf Shading beschikbaar dan heb je helemaal geluk en kun je in detail gaan uitwerken wat je plan wordt.

Als je kijkt naar de bovenstaande afbeelding dan zie je in het midden aan de rechterkant een soort plaat liggen met aan de bovenkant een rare kronkel.

Deze oever wijkt duidelijk af van de andere oevers en maakt het dus interessant als stek.

Nou zou ik waarschijnlijk deze hele oever gaan afwerpen op het moment dat ik aan het water zou staan. Toch zijn er nog wat extra richels en kuiltjes zichtbaar die wat extra aandacht nodig hebben. Met name het stuk bovenaan met een richel, een ondiepte en een diepte er naast ziet er erg bruikbaar uit. Ik heb deze nog een keer met de verschillende weergaven naast elkaar gelegd.

De Nautical Chart, Sonar Chart, Sonar Chart met kleuren en de weergave bij Reliëf Shading.

Stukje bij beetje zie je op deze manier meer detail omhoog komen. Waarbij ikzelf eigenlijk altijd eerst kijk met behulp van de Sonar Chart met custom kleuren en daarna de Reliëf Shading erbij pak voor de echte details. Zo kun je uit deze stek opmaken dat er aan de rechterkant een ondiepte zit, dan een richel die uitloopt richting dieper water en aan de linkerkant loopt het verder af tot een meter of 10, waarna hij verder wegduikt naar nog dieper.

 

Kiezen van tactiek

Wat doet dit nu voor de aanpak qua visserij. Voor mij zou dit betekenen dat ik aan de rechterkant en over de richel zou beginnen met het vissen van een twitchbait en later een tube of Ned rig. Daarna ga ik aan de diepere kant van de richel verder vissen met een Carolina rig om zo precies in kaart te brengen hoe de hele stek in het echt aanvoelt. Hoe gedetailleerd een kaart ook is, een mosselbank staat er niet op. Deze zul je dus zelf moeten vinden en wat mij betreft is de Carolina rig daar de aangewezen manier voor.

Een laatste tip is het gebruiken van de meettool, je kunt ook kijken of je de stek goed kunt aanwerpen.

Nog een laatste tip om je stekken vooraf duidelijk te krijgen is het gebruiken van de meettool. Je kunt nog zulke mooie structuren vinden, maar als ze buiten werpbereik liggen, dan heb je er weinig aan. Een meter of 50-60 is prima te doen als de wind gunstig staat. En wellicht is er bij de kant nog een paar extra meter winst haalbaar door met je waadpak een stuk het water in te lopen. Zo zie je maar dat je met een uurtje werk een gigantische bak water al snel kan reduceren tot enkele stekken. Dat wil niet zeggen dat de vis er ligt en dat de plekken die je op papier overslaat geen vis bevatten, maar het geeft je iets meer houvast en vertrouwen. Ik ga in ieder geval nooit helemaal blanco naar het water en zal altijd proberen informatie in te winnen met behulp van Google en Navionics.

 

Je kunt het jezelf zoveel makkelijker maken door van tevoren gewoon even te kijken op Google Maps en Navionics. Tijd is kostbaar en met deze apps kun jij veel efficiënter met je kostbare vistijd omgaan. Klik HIER voor de website van Navionics.