Zo vist TOBIAS STUURMAN op meerval – Interview

28/02/2019
Zo vist TOBIAS STUURMAN op meerval – Interview

Meerval in de winter… Voor velen ondenkbaar, vooral omdat deze vis vaak pas in beeld komt tijdens de warmere maanden. Vaak zijn ze simpel weg onvindbaar en lijken ze compleet van de radar te verdwijnen totdat het water weer boven de 10 graden is.

Door Team Roofmeister

Ok, dat scheelt met dit krankzinnige vroege voorjaar niet zo veel meer. Toch zijn we benieuwd naar die wintervisserij op meerval. We vroegen het specialist Tobias Stuurman die dit jaar de stoute schoenen aangetrokken heeft.

 

Tobias succesvol in een taaie periode voor meerval.

Hoe kijken jullie aan tegen het vissen op meerval in de winter en wat zijn goede stekken?

De wintervisserij is een taaie visserij, maar zeker niet onmogelijk. De meeste meervalvissers in Nederland hangen de poken rond oktober/november in de kast, en zo ook wij. Maar het meervalbloed kruipt waar het niet gaan kan, en dus besloten we afgelopen december om de stoute schoenen aan te trekken.

De stek is alles, al helemaal in de winter.

Zoals het de meervalvisserij betaamt, is het lokaliseren van de vis focus nummer 1. Dit is tijdens de warmere periode al vrij lastig, tijdens de koudere periode groepeert de meerval samen dus het spelletje wordt nog lastiger. Een typische winterholding wordt vaak omschreven als luw(uit de stroming) en lichtarm(diep) water, denk bijvoorbeeld aan een diepe zandput pal aan een grote rivier.

Een meervalbal. 😉

Wij hebben ze echter gevonden op de diepere gaten op de grote rivier zelf, eigenlijk gewoon op de plekken waar ze in de warmere maanden ook huishouden. Weliswaar minder verspreid maar ze liggen er, vaak strak tegen de bodem, wellicht dat dat verklaart waarom ze voor velen ogenschijnlijk onvindbaar lijken.Eenmaal gevonden stuit je vaak op een zogeheten meervalbal. Groot en klein, alles ligt samen! Prijsschieten zou je denken…

Op de Instagram pagina van jou en Sander (@kingfishers_nl) zien we regelmatig prachtige meervallen voorbij komen terwijl het water nog net aan vloeibaar is. Waar moet je rekening mee houden qua aaspresentie tijdens deze koude omstandigheden?

De aanpak in de winter is wel degelijk anders dan in de zomer.

 

Wanneer het water dusdanig koud is, zakt daarmee ook de stofwisseling en activiteit van onze gereusde vrienden. Langzaam gepresenteerd aas werkt vaak het beste, meestal houden we het aas zo stil mogelijk of we geven het aas iets meer actie en gaan langzamer over de plek heen. Het aas bieden we rond de koude maanden strak tegen de bodem aan waar we in de warmere periode vaak in de hogere waterlagen vissen. Uiteraard zitten er dagen tussen dat het effectiever is om meer trammelant onder water te maken, in dat geval laten we bijvoorbeeld een shad flink tegen de bodem stuiteren. In de aaspresentatie zit ten opzichte van de warmere maanden wel een verschil.

Welke hengel/reel/lijn setup gebruik je hiervoor in de winter?

We gebruiken in de winter dezelfde setup als in de warmere periode.Voor de meervalvisserij heb je een stevige, solide hengel nodig. Wanneer je zo’n stijve stok in je handen hebt dan denk je al snel aan een overkill maar eenmaal een snorrenmans gehaakt kom je daar snel op terug. Hengels tot 200-250 gram zijn geen overbodige luxe en gaan vaak krom tot in het handvat. Ik vis zelf met de Black Cat Vertical LS, een lekkere korte stok van 1.85 meter met een redelijk subtiele topactie en een Black Cat Vertical Silu, een nog kortere stok van slechts 1.60 meter, beide ideaal voor de bellyboatvisserij.

Eenmaal eens een meerval gedrild weet je dat je materiaal robuust moet zijn.

Qua molen heb je een stevige, duurzame slip nodig, gecombineerd met een dikke gevlochten lijn van ten minste 30/00 waardoor je al snel op een relatief groter model molen/reel uitkomt. Een 4000-5000 serie voldoet prima! Ik geef zelf de voorkeur aan een reel, ik gebruik hiervoor een low profile reel, een Abu Garcia Revo Toro Beast waar een Berkley Whiplash gevlochten lijn op zit van ongeveer 35/00 en een korte stevige kevlar onderlijn van ongeveer 160 lbs.

Je belaagt onze Nederlandse rovers voornamelijk vanuit de bellyboat. Waarom de bellyboat en wat voor een setup gebruik je?

We vissen 99% van het jaar vanuit de belly, dus het is voor ons voor de hand liggend om de snorren ook met de buikboot te belagen. Het vissen op meerval vanuit een bellyboat is voor mij de ultieme viservaring. Subtiel en wendbaar manoeuvreer je boven alle hotspots op zoek naar potentiele monstervissen.

Strak tegen de bodem gehaakt.

De set-up die we gebruiken is uiterst simpel, ik heb de hengel in mijn linkerhand waardoor de top naar rechts wijst, de transducer en fishfinder (Raymarine Dragonfly 4 Pro) zitten daarom aan de rechterkantkant. Aan beide kanten een tas, de ene gevuld met aas, tangen, handschoenen en een kleine tacklebox, de ander gevuld met brood, water en drop. Achter de zitting ligt naast de Floatplus koffer een stringertouw en een groot zeil voor het landen van grote meerval.

In de winter al vangen, kun je nagaan wat de heren KINGFISHER NL in de zomer voor elkaar gaan boxen.

Tot slot: Blijf je op meerval vissen tot het einde van het seizoen of switch je nog naar andere soorten?

Het grootste gedeelte van het jaar vissen we op meerval. Van april tot oktober/november gaan we achter de snorren aan, zo pakken we de voorjaars/zomer en najaarsvisserij mee, wat de meest productieve maanden zijn. Van oktober tot eind januari vissen we grotendeels op grote baars/snoek en vanaf februari tot april op grote snoekbaars, de winterwaller uitgezonderd 😉

Tip: Volg deze gasten op INSTAGRAM, FACEBOOK EN YOUTUBE! Met name hun YouTube kanaal is een aanrader. Abonneer je op hun kanaal en mis niets!