Snoek in de winter – Snel of langzaam – Groot of klein?

20/12/2023
Snoek in de winter – Snel of langzaam – Groot of klein?

Voor velen is de nachtvorst het teken om om te schakelen naar het vissen met dood aas. Toch is het vissen met kunstaas, het actieve vissen, ook erg leuk. Ook in de winter kun je prima met kunstaas vissen op snoek. Maar hoe werkt dat dan ten opzichte van de zomer? Moet je nu juist hetzelfde vissen, dus wat sneller, of moet je langzaam vissen?


Ook interessant:

Monster snoek polder.
De beste kantstekken.
Dood aas voor XXL


– Door Luc de Groot – Om te beginnen is het belangrijkste om te weten dat snoeken net als alle andere vissen koudbloedig zijn. Koudbloedig wil zeggen dat de lichaamstemperatuur hetzelfde is als de temperatuur van het water. Als het water afkoelt, dan gaat de lichaamstemperatuur van de snoek ook omlaag. Deze daling in temperatuur betekent dat de stofwisseling ook naar beneden gaat. Dit zorgt er dus voor dat de snoek trager wordt.

In de winter kunnen ze zo heerlijk dik zijn door al het kuit en het vet wat ze opslaan om genoeg energie te hebben om de winter door te komen.

Door deze daling in stofwisseling duurt het dus ook langer voor een snoek voordat hij een prooi verteerd heeft. Hij verbruikt niet alleen minder energie, hij heeft ook nog eens minder nodig. Dit komt omdat het lichaam minder energie vraagt vanwege de lage stofwisseling. Het voordeel hiervan is dat ze in de winter dus minder hoeven te eten om te overleven. Toch eten ze wel, want blijven leven kost natuurlijk altijd energie en daarom is het nog steeds mogelijk om ze te vangen.

Snoeken vallen onder de ‘accelerators’. Dit kun je ook zien aan de vinnen, alle grote vinnen zitten vlakbij de staart zodat ze enorm kunnen versnellen.

Snoeken vallen onder de groep vissen die men ‘accelerators’ noemt en dit zijn vissen die veel witte spiervezels hebben. Deze vezels zijn speciaal aangepast voor plotselinge versnellingen. Het nadeel is dat deze plotselinge versnellingen zonder zuurstof gemaakt worden en de spieren zullen dus snel verzuren door het melkzuur wat vrijkomt. Het kost zodoende heel veel energie om te versnellen, maar snoeken zijn afhankelijk van deze kwaliteit om hun prooi te vangen. Het is dus logisch dat ze in de winter wel iets beter nadenken voordat ze een prooi pakken.

 

Groot of klein?

Een grotere prooi levert meer energie dan een kleine prooi en omdat de snoek in de winter veel zuiniger moet omgaan met zijn energie, kiest deze vaak voor de prooi die meer energie geeft. Ook is een grotere prooi een makkelijker en vaak trager doelwit. Dat wil echt niet zeggen dat ze geen kleine prooi pakken, want een snoek is en blijft een opportunist als een makkelijke kans zich voordoet.

Een snoek is en blijft een opportunist. Dus als zo’n kleine shad recht voor zijn neus langs komt, kun je hem echt wel vangen.

Dit zie je vaak ook terug in de vangsten van snoek op kunstaas. In kouder water zijn het toch regelmatig de grotere stukken kunstaas die de grotere snoeken vangen. In de zomer is dit veel willekeuriger en worden er ook XXL snoeken op het allerkleinste kunstaas gevangen. Een snoek heeft in de winter gewoon iets meer overtuiging nodig. Ze azen al weinig door de lage temperatuur en als ze azen, doen ze dat het liefst door zo min mogelijk energie te verbruiken.

Als het water afkoelt, dan wordt groter kunstaas interessanter. Dat bewees Thijs van der Sanden maar mooi in DEZE video.

In de winter moet je het de snoek theoretisch eigenlijk zo makkelijk mogelijk maken. Kunstaas met weinig nerveuze vibraties, zoals lompe shads, shads met curly tail, streamers en muis imitaties doen het vaak goed. Deze drukken veel water weg, waardoor het een prooi lijkt die veel energie bevat en ze hebben een trage actie van zichzelf, waardoor de snoek mogelijk denkt dat deze prooi makkelijker te pakken is.

Deze prachtige snoek maakte onze dag meteen goed toen ze voor onze voeten keihard op de streamer klapte .

 

Snel of langzaam?

Allemaal leuk die theorie, maar soms lijkt het precies het tegenovergestelde te zijn. Theoretisch zijn de snoeken inderdaad trager en willen ze makkelijk te pakken, groot kunstaas, wat inderdaad logisch is. Echter zijn er zoveel factoren die invloed hebben op het gedrag van de snoek, dat er altijd uitzonderingen zijn en je je dus niet te hard moet vasthouden aan de theorie. De echt goede vissers zijn de vissers die zich goed kunnen aanpassen.

Een goede tip voor shads is om ze te riggen op een shallow screw. Zo kun je ze echt heel traag aanbieden.

Factoren die invloed kunnen hebben op het gedrag zijn bijvoorbeeld mogelijke hengeldruk en het weer. Je hebt dagen in de winter dat het lijkt alsof de snoek zich gedraagt alsof het zomer is. Ook is het zo dat op wateren waar veel gevist wordt, snoeken het trucje met groot en traag zo langzamerhand wel door hebben. Dit zorgt ervoor dat ze wat wantrouwend worden. Dus in de regel is groot, traag kunstaas in de winter inderdaad een slimme keuze, maar je moet je er niet blind op staren.

Glidebaits zijn ook van die super aasjes. Langzaam te vissen en net wat anders, kijk maar naar DEZE video!

In de winter kan het ook goed werken om even iets totaal anders te doen bij geen tot weinig aanbeten. Dat is het aanpassingsvermogen waar we eerder over schreven. Zeker op druk bevist water kun je je wel aan de vuistregels houden, maar dat doen de meeste mensen… Vergeet ook niet dat je in de winter vaak hele korte aasperiodes hebt. Het gebeurt nou eenmaal dat je een tijd geen beet krijgt. Raak dus niet in paniek en wissel ook niet onnodig veel. Er zijn alleen dagen dat het niet werkt en even iets aanpassen is dan vaak hetgeen wat nog een aanbeet kan uitlokken.

Een jerkbait kun je ook super traag aanbieden en triggert vaak echt iets in de snoeken. Ze kunnen echte game changers zijn.

Denk dan bijvoorbeeld aan een jerkbait, dit aas is inderdaad vrij agressief, maar je kunt hem alsnog langzaam vissen. De actie van een jerkbait in combinatie met een eventuele ratel wekken net even die nieuwsgierigheid en agressie op. Die trigger kan net het verschil maken tussen laten gaan of pakken. Zorg er dus voor dat je op dagen met weinig beet ook soms even wisselt naar iets anders! Doe vooral waar je vertrouwen in hebt en stop er een hoop tijd in. Alleen zo kom je er achter wat op jouw water het allerbeste werkt en kun jij het jaar rond op kunstaas snoeken vangen!

 

Volgens de theorie is groot en langzaam kunstaas inderdaad de beste keuze voor snoek en in veel gevallen is dit ook echt hetgeen wat het beste werkt. Echter moet je altijd blijven nadenken en aanpassen aan de omstandigheden en dit leer je het allerbest door keihard door te zetten. Succes met de winter snoeken Roofmeisters!