Zomersnoek – 5 waardevolle tips – Dennis Veug

19/06/2019
Zomersnoek – 5 waardevolle tips – Dennis Veug

Mooi hoe de verschillende jaargetijden voor onwijs veel variatie zorgen in onze visserij. De snoekvisserij is hier geen uitzondering op. Specialist Dennis Veug vertelt over zijn visserij op de groenjas in deze periode (juni-juli) en komt met 5 zaken waar je rekening mee moet houden.

Door Dennis Veug

 

TIP 1> Watertemperatuur

In de zomermaanden ben ik enkel op plassen, rivieren en diepe kanalen te vinden. De klassieke snoekstekken zoals polders, vijvers en ander stilstaand en ondiep water mijd ik. Ten eerste vanwege de vaak uitbundig aanwezige plantengroei, die het vissen haast onmogelijk maakt en ten tweede vanwege de vaak hogere (water)temperatuur in dit soort watertjes in de zomermaanden.

In de zomer extra zorg voor de snoek bij het terugzetten.

We vissen allemaal graag op snoek en om dat nog vele jaren te kunnen doen vind ik het onverantwoord om bij hoge temperaturen aan de slag te gaan op eerder genoemde cultuurwateren. Als het groen begint af te sterven zo rond oktober, krijgen deze plekken van mij zeker de nodige aandacht, maar nu absoluut niet!

Ik mijd de kleinere wateren en zoek mijn heil op grotere wateren.

De discussie vanaf welke temperatuur het nog verantwoord is om te gaan snoeken is er een waar de meningen zeer over verdeeld zijn. Over het algemeen lijkt het mij al in ieder geval heel verstandig om je gezonde verstand te gebruiken en dat het rond de 22 graden watertemperatuur al goed opletten geblazen is.

 

TIP 2> Alleen op de wereld

De vroege morgen en late avond is nu erg goed. Ik vis regelmatig sessies die om 9 uur  ’s avonds beginnen en om 7 uur in de ochtend eindigen. Het is lekker rustig op het water; alle sloepen, jachten en speedboten zijn richting de jachthavens verdwenen en de vis wordt nu echt actief tijdens de schemering. Het is echt heerlijk om de enige visboot op het water te zijn en optimaal te genieten van de rust en knetterharde aanbeten.

Schemering = prime time!

Overdag is het goed te zien, maar ’s avonds een stuk lastiger; speldaas. Hele wolken met miljoenen van die kleine spijkertjes zijn er nu op het water te vinden. Deze mini-visjes staan op het menu van de baars en deze rovers verraden hun aanwezigheid door kleine kolkjes aan het wateroppervlak, waarbij ze zich tegoed doen aan het buffet.

De ultieme voldoening van een nacht doorhalen!

Heel goed kijken en vooral luisteren dus! Drie keer raden welke vis weer aangetrokken wordt door deze activiteit aan de oppervlakte… Juist! Snoek. Alles wat ondiep te vissen is en lijkt op een baars is nu goud waard. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de Lucky Perch, Pro Shads van Fox en de Salmo Fatso.

De Salmo Fatso (Crank uitvoering), niet voor niets een classic.

TIP 3> Dood aas

Het past niet in iedereen zijn ritme, agenda of persoonlijke situatie om een nachtje door te halen en bovengenoemde visserij toe te passen. Overdag is er natuurlijk ook prima snoek te vangen.

Vissen met dood aas icm fireballs. Super effectief. Ook in de zomer.

Op mijn thuiswater vind ik het een prachtig gezicht om alle roofvissers vol gas richting de plantenbedden te zien stuiven, de I-pilot overboord te hangen en dan in polonaise met een bootje of 10 achter elkaar de bedden fonteinkruid af te hameren.

Verleidelijk om hier te gaan vissen, maar ik zoek andere stekken.

Natuurlijk wordt er snoek gevangen en ook mooie vissen, maar om met zoveel vissers op elkaars lip te gaan zitten is niets voor mij. Waar deze vissers hun tackleboxen gevuld hebben met jerkbaits, spinnerbaits en kikkers, heb ik een stuk of 20 bevroren voorns, fireballs in verschillende gewichten en een stuk of 3 Burbots van Savage Gear (de grootste versie) bij me.

De Savage Gear Burbot, een softbait met veel attractie van uit zichzelf.

Het is een groot misverstand dat dood aas alleen in de koude maanden effectief is. Ik zoek nu de taluds naar dieper water. Navionics is hierbij een uitkomst om dit soort stekken te vinden. Je kunt de app gewoon installeren op je telefoon. Klik HIER.

Bizar wat voor info de Navionics Boating App je geeft.

Ik vis gerust tot een diepte van 8 meter. Ook nu ben je vaak vrijwel de enige die deze visserij toepast en geloof me, het is een superspannende en effectieve manier van vissen. Als we met zijn tweeën in de boot zitten pakken we altijd 2 fireballs en 2 Burbots die we recht onder de boot vissen. Gewoon met de benzinemotor in de achteruitstand meters maken, die hartverlammende beuk is dan slechts nog een kwestie van tijd.

 

TIP 4> Google Maps

Achterin de auto ligt standaard een baitcaster en een doosje met kunstaas. Zeker als de vistijd beperkt is kan het vissen vanaf de kant super effectief zijn. Ga eens een middagje spioneren op Google Maps. Zet de instellingen op ‘satelliet’ en er gaat een wereld voor je open.

Stekken zoeken met Google Maps. Bijna een must voor iedereen.

Ik zoek altijd naar groot stromend water waar havens aan liggen. Vaak staat er in deze havens 3 meter water of zelfs nog meer. Op de satellietbeelden kun je vaak aan het formaat van de schepen die je in de haven ziet liggen al inschatten of er veel water in deze havens staat. Dan is het een kwestie van de auto in en van haven naar haven hoppen.

Euforie tijdens een succesdag!

Hier nog geen Randmeertaferelen waar je als snoekvisser gezien wordt als crimineel, vaak ben je welkom. Ik loop altijd netjes het havenkantoor in, vertel wat ik van plan ben en mijn ervaring is dat ik 8 van de tien 10 keer gewoon mijn ding mag doen.

Natuurlijk maken we er geen bende en gooien we geen kunstaas tegen boten aan. De visserij op dit soort stekken is supersimpel; grote shads met een wat zwaardere loodkoop worden nu over de bodem of op half water teruggevist. Blijf niet te lang hangen op een stek die er prachtig uit ziet, maar waar niets gebeurt. Meters maken is het devies!

 

TIP 5> Materiaal

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur waar hij het liefst mee vist. De een gaat voor een molen, de ander voor een reel. De ene visser is helemaal verslingerd aan merk A, terwijl de andere visser enkel merk B gebruikt. Er zijn in mijn ogen een paar voorwaardes waar je uitrusting in deze periode altijd aan moet voldoen.

Materiaalkeuze is persoonsgebonden. Toch zijn er enkele vaste waarden.

Dril stevig en kort. Hier heb je een harde hengel voor nodig. Geen lichte spinstokken pakken dus! Gevlochten lijn moet wat mij betreft altijd op de spoel zitten; er zit geen rek in en met een dunnere diameter bereik je een hogere trekkracht. Fluorocarbon of staal? Daar zou ik ook weer een heel artikel over kunnen schrijven.

Oersterke zomersnoek op groot water.

Kies toch maar voor staal, voor de zekerheid. Wist je trouwens dat fluorcarbon in bepaalde omstandigheden onder water in de zon kan oplichten als een TL-buis? Zo onzichtbaar is het dus helemaal niet altijd! Verder een rubberen schepnet, rvs-onthaakmateriaal en een grote kniptang voor een dreg die op een rotplek zit en je bent er klaar voor!

 


Meevissen met Dennis? Dat kan

Nadat ik verschillende snoekwedstrijden op de Kagerplassen en omgeving wist te winnen, werd ik pro-staffer voor BFT en kreeg ik steeds vaker de vraag van medevissers of ze een dagje mee konden. Ik doe dit nu al meer dan 15 jaar. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en mijn ervaring en kennis te delen. Vooral kids zijn geweldig om aan boord te hebben. De blijdschap en enthousiasme op die gezichten is onbetaalbaar! Check mijn FACEBOOK PAGINA.