De eerste stappen met de Carolina rig – 51 cm baars bij worp 3

22/12/2020
De eerste stappen met de Carolina rig – 51 cm baars bij worp 3

De laatste jaren heeft de Carolina rig een toevlucht genomen, net als veel andere visserijen is deze vorm overgewaaid uit Amerika. Het zijn wederom de jongens van de VisTechnische Dienst die deze techniek op de kaart hebben gezet in Nederland. Mede door hun inspirerende video’s was ook bij mij de interesse gewekt.

Door Sander Paans

Ik wil jullie meenemen in mijn eerste stappen in het C riggen, de afkorting voor het vissen met de Carolina rig. Zo had ik me wat verdiept in de materialen die je nodig had en had wat aasjes her en der gekocht. Een paar Savage kreeftjes, Spro shadjes en andere imitatie kreeftjes van onder andere Zman moesten het gaan doen. Met een onderlijn van 40/00 fluorocarbon met een 3/0 Gamakatsu haak beleefde ik zo mijn eerste wapenfeit. 40/00 klinkt misschien dik, maar weet dat de beste steken tussen stenen en mossels liggen. Tot slot een loodje van 10 gram, tungsten vond ik toen nog veel te prijzig om mee aan de slag te gaan.

Creature baits zijn natuurlijk meerendeels bewezen, maar vergeet ook niet dat wat meer fish/worm-a-like shadjes. Links de Spro Komodo Shad, midden de Nitro Spring van Illex, rechtsboven en -onder de Westin RingTeez.

Als hengel koos ik voor een 240 cm Rozemeijer Drop-it, een erg soepele en parabolische hengel. Mijn gedachte hierbij was dat bij een aanbeet de vis nauwelijks weerstand voelt in tegenstelling tot een strakke stok. Een licht molentje erbij met een 10/00 lijntje, uiteraard dyneema, en de eerste stappen konden gezet worden. Althans, stappen waren het niet, meer slagen met de vinnen. Want ik viste niet vanaf de kant, maar vanuit de bellyboat.

 

Mijn C vuurdoop

En zo maakte ik de eerste meters op het befaamde Haringvliet. Geroemd om zijn grote baarzen wist ik zeker dat dit me bakken op ging leveren. De waarheid bleek echter anders, in plaats van dikke baarzen wist ik een aantal snoekbaarzen en zelfs een dikke 90+ snoek te vangen op de C-rig.

Ver van de bodem en toch snoekbaars vangen 🙂

Het grappige was, die Zman kreeftjes drijven als een malle, dat wist ik toen nog niet. En zo’n kreeftje krijgt gewoon een 3/0 Gamakatsu van de bodem. Het kan dus best zijn dat ik op een gegeven moment 30-40cm van de bodem af viste met mijn kreeftje… En toch gewoon snoekbaarzen en snoek vangen, hoe mooi is dat!?

Zelfs snoek!

En jawel, ook baars… Daar is het toch een beetje om te doen met deze vis. 

Hierna raakte de C-rig een beetje op de achtergrond bij mij. Andere technieken, andere visserijen, zoveel mogelijkheden en zo weinig tijd. Totdat enkele maanden geleden Thijs, vismaat en brandmanager van Rozemeijer mij vertelde dat er materialen voor het C-riggen aan kwamen.

 

Rozemeijer goes C

Meer verschillende kreeftimitaties dan kreeftsoorten inmiddels 😛

Eigen loodgewichten, creatures (kreeftjes) haken, onderlijn materiaal, het hele plaatje zou compleet worden. Ik merk dat de laatste jaren de baars voor mij, zeker in de winter, een steeds grotere target wordt. Niet meer gooien met groot en zwaar materiaal, maar juist kleiner spul eraan en allround bezig zijn. Een paar weken terug waren de meeste materialen binnen en besloten Thijs, Jens en ik een sessie te plannen om met de C rig aan de slag te gaan.

Rozemeijer heeft nu alles wat je nodig hebt voor het vissen met de Carolina rig. Klik HIER

In tegenstelling tot mijn eerste ervaringen wilde ik het nu toch anders, lees lichter, gaan aanpakken. We zouden een grote rivierplas gaan bevissen met weinig obstakels. Om die reden ging mijn onderlijn terug van 40/00 naar 28/00 en een 1/0 haak was meer dan voldoende voor de creatures waar ik mee ging vissen. Aan mijn dyneema hoofdlijn knoopte ik eerst circa 40cm 40/00 fluoro arbon waarop een gewichtje van 7 gram werd geplaatst.

Kleur zou die dag niet zo veel verschil maken, maar de Rozemeijer Creature deed zijn werk.

Dit was geen lood meer, maar een ‘brass weight’ oftewel messing gewicht. Milieubewuster dus en messing geeft de contouren van de bodem beter weer dan lood.  Aan het einde van deze 40/00 maakte ik een lus waarin de 28/00 onderlijn “lus-in-lus” werd bevestigd. Tussen de lus en het messing gewichtje zat nog een rode kraal. Enerzijds om de knoop te beschermen tegen het gewichtje, anderzijds omdat men zegt dat het tikken van het gewichtje tegen de kraal vis kan aantrekken. Of werkt dit juist dressuur in de hand… De tijd zal dit moeten uitwijzen.

Haken die de creatures nog enigszins aan de bodem houden 😉 En… zogenaamde brass weights waar je nog beter de bodemstructuur mee kunt voelen. 

Als hengel koos ik nu wel voor een iets strakkere, 235  cm lange hengel met een werpgewicht tot 35 gram. Tijdens het vissen kwamen we er al snel achter dat dit niet de perfecte hengel was. Thijs en Jens viste met een hengel uit dezelfde Urban Sense serie, alleen dan de 210 cm variant van 3-15 gram. Deze kortere hengel wist grotere werpafstanden te bereiken dan de mijne en hij was daarbij gevoeliger in de top waardoor aanbeten beter geregistreerd werden. Dat is het mooie als je met meerdere mensen gaat vissen met verschillend materiaal, dan komen deze zaken snel aan het licht.

Een mix van diktes in plaats van 1 lange onderlijn/leader van 40/00.

Die dag hadden we een fantastisch mooie dag. Al tijdens mijn derde worp haakte ik, meer toeval dan uit wijsheid :-P, een dikke baars van 51 cm. Soms moet je het geluk aan je zijde hebben… 🙂 Deze baars pakte de Rozemeijer Creature terwijl ik hem rustig het talud op viste. Zelf vis ik graag met natuurlijk kleuren dus koos ik voor de bruine creature.

 

Geduld hebben

Na deze fantastische bak visten we rustig verder. C riggen doe je namelijk heel beheerst en rustig. Je laat alles tot op de bodem zakken om vervolgens alles met stops binnen te vissen. Zodra je aas de bodem heeft bereikt vis je hem een paar slagen binnen, hierna wacht je 5 – 10 seconden en daarna verplaats je de boel weer een stukje en wacht je weer. Dit blijf je herhalen totdat je alles binnen hebt gedraaid. Juist het stil laten liggen is nu van belang, dit zijn de momenten dat de aanbeten komen. Per dag kan dat nog wel eens verschillen, probeer tijdens een visdag uit te vinden wat werkt.

Paans heeft wel vaker de naam dat hij gouden b*llen heeft 😛 Wat een beauty!

Ook Jens en Thijs wisten die dag een paar mooie baarzen te vangen, zowel op de paarse als de bruine creature kwamen aanbeten, er was er niet echt één die er bovenuit sprong. We moesten vooral leren onszelf in te houden bij een aanbeet, zodra de baars het aasje pakt dan geef je hem namelijk even de ruimte.

Jens met een mooierd.

Na een seconde of 2 à 3 zet je de haak. En wacht hier ook niet te lang mee, want we hadden er een baars bij zitten waarbij duidelijk te lang gewacht was. De haak zat net voor de slokdarm!

 

Op het gebied van C riggen ben ik absoluut geen expert, maar ik vond het leuk om voor Roofmeister mijn eerste ervaringen met jullie te delen. Wil je meer weten over deze techniek, kijk dan eens op de YouTube pagina van Roofmeister. Sjoerd Beljaars heeft al eens een topdag gehad met Luc Coppens (klik HIER) en Luc legt haarfijn uit hoe de techniek werkt. En vergeet de YT- pagina van de VisTD niet, want wat kunnen die mannen filmen!