Spinnerbaits – Het wapen tegen waterplanten – Sander Paans

08/07/2019
Spinnerbaits – Het wapen tegen waterplanten – Sander Paans

Snoekvissers zitten in deze periode een beetje in een spagaat. Die verrekte waterplanten, ontzettend irritant voor het vissen met kunstaas, maar daar huizen toch echt die big mama’s. Spinnerbaits bieden een uitkomst. Aan het woord specialist Sander Paans over dit bijzondere kunstaas.

Door Sander Paans

Ze hebben een wat rare vorm en wanneer je ze nog nooit gezien hebt is de kans klein dat het vertrouwen er is. Maar spinnerbaits kunnen op sommige momenten heel goed scoren! Zeker nu, wanneer het groen domineert. De waterplanten beginnen volop te groeien en reiken soms tot aan het oppervlak. Favoriet hierbij zijn de verschillende soorten fonteinkruid met zijn dikke stengels en grovere blad. Met een plug of jerkbait is hier nauwelijks doorheen te vissen, een spinnerbait is hier juist voor gemaakt!

Het vissen met een spinnerbait is in wezen erg eenvoudig, maar voor ik hierop in ga leg ik eerst uit hoe een spinnerbait gebouwd is. Allereerst de body ofwel het frame, gemaakt van een stevig staaldraad wat in een hoek gevouwen is. In het midden het bevestigingsoog en vervolgens een arm naar boven. Op de bovenste arm vind je één, twee of zelfs drie spinnerbladen. Voor het vissen tussen de planten is één blad meer dan genoeg. Aan het einde van de onderste arm vind je de loodverzwaring, die is er om ervoor te zorgen dat de spinnerbait recht loopt (lood onder, spinnerblad erboven) en zorgt voor diepte. Hoe groter het spinnerblad bovenop, hoe zwaarder het lood om hem dieper te krijgen.

De spinnerbait is alleen al qua vorm en frame ideaal voor het vissen tussen waterplanten.

Deze loodkop is vervolgens versiert met bucktail, tinsel (een flashy materiaal wat lijkt op kerstversiering) of rubber skirts (rubberen slierten) die mijn voorkeur hebben. Dit zorgt voor volume, heeft de nodige attractiewaarde en en schermt de haken af tegen planten. Tussen deze versiering bevinden zich één of 2 enkele haken waarvan de haakpunten naar boven gericht staan, de tweede haak noemen we de trailerhaak.

Trailerhaak op de Grinder. Let op de platgeknepen weerhaak op de trailerhaak!

Er zijn erg veel spinnerbaits op de (Amerikaanse) markt te verkrijgen en in Nederland zien we ze ook steeds meer. De eerste jaren vingen wij erg goed op de Pearson Grinder (2 oz.) en later werd de Westin Monster Vibe een geduchte concurrent voor de Grinder. Ook Rozemeijer komt dit seizoen met een spinnerbait op de markt die speciaal voor de Nederlandse wateren is gemaakt.

Links boven de spinnerbait waar het mee begon! Daaronder Llungen, rechts van boven naar beneden de Grinder met twister en zonder, onderste Rozemeijer.

Wil je zelf knutselen, dan kan dat natuurlijk ook? Op de website van Lureparts.nl vind je alles terug om zelf iets te maken. Het leuke is dat je dan alles zelf kunt combineren qua materialen en kleuren. Bestel dan ook direct een paar grote twisters om over de trailerhaak te kunnen schuiven. Dit geeft net weer een extra actie aan je spinnerbait mee en kan die twijfelende snoek over de schreef trekken!

Voorgemonteerde twisterstaart op de Rozemeijer.

Kleuren zijn heel persoonlijk, zelf kies ik vaak voor een zwart/oranje combinatie of een zilver blad met een donkere kleur skirts. Vooral in troebeler water is oranje een echte smaakmaker. Onderschat trouwens de kleur roze niet, wat een vissen we daar op gevangen hebben…

Roze is een ondergewaardeerde kleur voor snoek.

Er zijn twee primaire soorten spinnerbladen die terug te vinden zijn op spinnerbaits, een colorado blad en een willow blad. Een Colorado blad is wat meer ronder van vorm, trekt hierdoor harder aan de hengel (bredere omwenteling) en veroorzaakt meer trillingen. Een willow blad trekt wat minder hard en zal kleinere omwentelingen maken. Tussen de planten heeft een willow blad mijn voorkeur, terwijl in open water een colorado blad het goed doet.

Het vissen met spinnerbaits vraagt om een langere hengel met genoeg power om een aasje van 60 á 70 gram weg te zetten. Daarbij moet het ook een hengel zijn die de enkele haak goed kan zetten in de snoekenbek. We hebben te maken met planten, dus ook hiervoor moeten we de hengel niet te licht kiezen. Grote snoeken duiken vol de planten in en met licht materiaal zijn we ze dan niet de baas.

Ideaal voor tussen de planten en één bom attractie voor snoek.

We zoeken een hengel met een sterke body en een topactie. Minimaal 240 cm, maar mijn voorkeur ligt op 250 cm en een werpgewicht tussen de 50 – 90 gram. Ik hou zelf niet van de hele zware poken tot 150 gram en dat is ook echt niet nodig. Ik ben begonnen met een Shimano hengel die ik toevallig in handen kreeg, maar helaas niet in Nederland te krijgen is. Een hengel waar ik ook lang met plezier mee gevist heb is de Rozemeijer Grind-it. Deze hengel is speciaal ontworpen voor dit type visserij.

De Grind-it is speciaal ontwikkeld voor de visserij met spinnerbaits op snoek.

Een belangrijke keuze is het type reel. Deze moet een lage inhaalsnelheid hebben om lekker te kunnen vissen, vergelijk het maar met een tractor die gemakkelijk een trailer uit het water trekt dan een kleine auto. De nieuwe Abu Garcia Revo Beast 41 is een topper, maar ook de Revo Toro Beast 51 of Revo Toro Winch 51 zijn zeker aan te bevelen. Uiteraard komt hier dyneema op, 30/00, en als onderlijn kies ik voor 80bls fluorocarbon van minimaal 40 cm lengte.

De nieuwe Abu Garcia Revo Beast 41 is een echt werkpaardje en met zijn lage inhaalsnelheid uitermate geschikt voor het vissen met grote spinnerbaits en spinners.

Het belangrijkste bij de visserij tussen de planten is dat je niet gaat trekken of rukken geven met de hengel zodra je vast loopt in een plant. Die spinnerbait is ontworpen om te kantelen zodra hij tegen een plantenstengel aan loopt. Geef je een ruk, dan zal hij omvallen en planten haken. Wanneer je juist rustig blijft draaien schiet de spinnerbait vanzelf erlangs. En juist omdat er niet veel tussen de plantenbedden gevist, verras je de snoek en zijn de aanbeten vaak ontzettend hard!

Echt, die spinnerbaits zijn nog steeds ondergewaardeerd in Nederland. Zonde, want het zijn echt killers. Ideaal voor tussen de planten, daar waar snoek op de loer ligt en één bom aan attractie. Neem ze mee tijdens je volgende snoeksessie. Je zult er geen spijt van krijgen.

 

Zoals je wellicht weet zijn de (water)temperaturen momenteel hoog en kan het tricky zijn om op snoek te vissen. De groenjas is nu op haar kwetsbaarst. Meer over dit onderwerp weten? klik HIER en lees wat de experts hierover te zeggen hebben.